Inca din primii ani, copiii trebuie invatati sa spuna adevarul si sa isi recunoasca greselile. Astfel, atunci cand copiii spun adevarul si isi accepta erorile, parintii trebuie sa il incurajeze si sa ii sustina acest comportament.
Nu se pun intrebari la care se raspunde cu o minciuna
Majoritatea parintilor stiu atunci cand il intreaba pe copil ceva care va fi raspunsul. In loc sa fie intrebat daca si-a spalat mainile inainte de masa iar el sa raspunda „da” si sa minta, un copil are nevoie de o mica atentionare din partea parintilor („inainte de masa trebuie sa te duci sa te speli pe maini”).
Comunicarea buna
Atunci cand copilul minte iar parintii il prind cu "minciuna in sac", nu trebuie sa il certe sau sa il pedepseasca. Cel mai bine este sa discute cu copilul, sa descopere de ce a ales aceasta solutie si sa il ajute sa aiba o abordare diferita data viitoare. Rabdarea, comunicarea si empatia sunt cele mai bune solutii pentru a ajuta un copil sa isi formeze caracterul si comportamentul.
Se evita etichetele si acuzatiile
Etichetele si acuzatiile au un efect foarte puternic asupra psihicului unui copil, deci trebuie evitate cu mare atentie. Daca parintii stiu despre copilului lor ca minte, nu trebuie sa il numeasca mincinos pentru ca nu il vor ajuta deloc, din contra, il vor devasta. In loc sa fie numit mincinos, copilul poate fi numit creativ sau inzestrat cu o imaginatie bogata. Iar atunci cand parintii descopera ca micutul lor a mintit, nu trebuie sa se supere si sa il acuza ca minte. Acest tip de comportament nu il va ajuta pe copil sa renunte la acest obicei si sa spuna adevarul.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?