21 Martie 2012 publicat în Copil 35 share-uri

"Ochii incrucisati" sau "privirea incrucisata" sunt denumirile populare ale strabismului. Aceasta afectiune apare in randul copiilor dar se poate corecta. Descopera sfaturile specialistului pentru aceasta afectiune vizuala.

Cand apare strabismul?

Strabismul apare la 2-4 % din populatie. Doar 23 % dintre copii se nasc cu ochii aliniati ! In decursul primelor 3 luni de viata, ochii se aliniaza pe masura ce incepe coordonarea functionarii impreuna a celor 2 ochi.

La copii strabismul adevarat trebuie diferentiat de pseudostrabsim (= strabismul aparent la copiii cu o baza larga a nasului si/sau pliuri epicantice mari, in primul an de viata) si de instabilitatea oculara (= aliniere oculara instabila, sporadic prezenta la nou-nascuti normali, in primele luni de viata).

Cum depistam strabismul?

La examinarea de rutina trebuie detectate deviatiile manifeste deoarece au un potential crescut de a cauza ambliopie (= reducere functionala a vederii cauzata de utilizarea defectuoasa a ochiului in perioada critica de dezvoltare vizuala).

Un copil trebuie dus la examinare oftalmologica atunci cand :

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!
  • are strabism convergent constant, indiferent de varsta copilului
  • are esodeviatii persistente,dupa luna a 4a de viata
  • testul reflexului corneean luminos sau cover-test-ul demonstreaza deviatie
  • are deviatii inconstante
  • are torticolis neexplicat de o baza musculoscheletala
  • exista ingrijorare parentala in legatura cu alinierea oculara

Toti copiii ar trebui sa faca prima consultatie oftalmologica in jurul varstei de 9 luni (dezvoltarea vederii binoculare este rezultatul mostenirii genetice si al dezvolatii corecte a sistemului ocular – acuitatea vizuala 20/20, acomodatia, alinierea musculara si stereopsia sunt dezvoltate pana la varsta de 6 luni, iar pana la 9 luni sistemul este complet functional). In general, studiile sugereaza “perioada critica” maxima de 2 ani (orice afectare a vederii binoculare de la varsta de 6 luni pana la 4 ani duce la strabism si/sau ambliopie). Daca totul este normal la examinarea de la 9 luni, atunci urmatoarea examinare ar trebui sa fie la gradinita.

Tratament pentru strabism

Tratamentul strabismului depinde de varsta (ideal sub varsta de 2 ani; dupa varsta de 6 ani, varsta nu mai conteaza) si etiologie, scopurile fiind imbunatatirea alinierii oculare si vederea binoculara. Copii trebuie incurajai sa desfasoare activitati ce implica coordonarea ochi-mana, activitati care accelereaza tratamentul strabismului.

Dr. Andreea-Madalina Stefanescu - Medic Specialist Oftalmolog REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri