12 Iulie 2013 publicat în Copil 15 share-uri

Incepand de la o varsta frageda (4-6 ani), copiilor le pot fi furnizate informatii despre ce inseamna nutritia sanatoasa, informatii care sa duca la stabilirea unei relatii pozitive cu alimentele. Acest proces de invatare informal poate fi inceput acasa, avand parintii drept modele comportamentale.

Nu s-a descoperit un tratament eficient pentru obezitate si cu cat surplusul ponderal dureaza mai mult, cu atat cresc sansele ca acesta sa devina definitiv. Deci nu asteptati pubertatea, nu exista o rezolvare miraculoasa a excesului de kilograme al copilului vostru!

Abordarea obezitatii infantile trebuie facuta pe mai multe planuri:
• alimentatie echilibrata

• activitate fizica regulata

• suport psihologic

• schimbari comportamentale

La copii, ca si la adulti, obezitatea se asociaza frecvent cu alte boli cronice: diabet, cresterea colesterolului in sange, hipertensiune arteriala, scurtarea sperantei de viata. Cei mai multi parinti neglijeaza aceste aspecte grave si se concentreaza doar pe impactul estetic si social pe care il au kilogramele in plus.

Cauzele principale ale kilogramelor in plus la copii

• Consumul de bauturi dulci, bogate in zahar, fructoza sau sirop de porumb – riscul de obezitate creste cu 60% la copiii care beau zilnic suc de fructe si alte bauturi dulci, acestea fiind in prezent declarate raspunzatoare pentru epidemia de obezitate infantila cu care ne confruntam.

• Sedentarismul – mai mult de 1-2 ore petrecute zilnic in fata televizorului sau a computerului duc la obezitate, chiar daca aportul caloric al respectivului copil este mai mic decat al unui copil activ. Copiii sedentari au toate sansele sa devina niste adulti sedentari si obezi.

• Consumul excesiv de grasime – grasimea are o densitate calorica mare, adica un continut crescut de calorii concentrate intr-un volum mic (9 cal/g spre deosebire de glucide si proteine cu doar 4 cal/g); in plus, lipidele nu dau satietate deci portia corecta de cascaval sau de mezeluri va fi usor de depasit.

Un studiu facut in Statele Unite pe 262 copii in varsta de 9-10 ani a aratat ca erau cu atat mai grasi, cu cat alimentatia lor era mai bogata in grasime. Prezenta produselor fainoase si a fibrelor in dieta unui copil nu duce la acumularea de kilograme, ba mai mult, scade riscul de cancer si boli cardiovasculare la maturitate.

In cazul obezitatii infantile, implicarea intregii familii este foarte importanta, pentru ca parintii sunt cei care pot impune schimbarea stilului de viata si pot modifica obiceiurile alimentare gresite, dand ei insusi un exemplu demn de urmat.

Portiile de mancare trebuie sa corespunda varstei copilului, iar modul de pregatire sa fie unul dietetic, fara prajeli si grasimi saturate (mezeluri). Laptele degresat ramane in continuare cea mai buna sursa de calciu din alimentatia copiilor si se spune ca ar imbunatati inclusiv compozitia corporala a organismului in favoarea masei non-grase (oase, muschi).

Foto@depositphotos.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri