22 Aprilie 2021 publicat în Copil 7 share-uri

Spalatul pe dinti la copii este una dintre masurile de igiena pentru sanatatea orala, pe care cei mici e important sa o aiba in rutina zilnica. Insa, uneori, spalatul dintilor copiilor poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Cum putem face spalatul pe dinti o activitate placuta pentru copii?

Spalatul pe dinti la copii – informatii generale

Sanatatea dentara implica o serie de obiceiuri sanatoase cu care e necesar sa ii obisnuim pe cei mici: spalatul pe dinti de doua ori pe zi; vizitele regulate la medicul stomatolog; evitarea dulciurilor si a bauturilor dulci. Cu aceste masuri putem preveni aparitia cariilor si implicit a efectelor care vin odata cu ele: durere, posibile infectii, posibila pierdere a unor dinti inainte de vreme.

Primii dinti apar de obicei in perioada 6 – 10 luni; in unele cazuri pot aparea in jur de 3 luni sau 1 an. Grija fata de dinti si spalarea acestora inca de cand apar ii ajute pe cei mici sa dezvolte obiceiuri sanatoase fata de sanatatea lor dentara, dar si fata de sanatatea lor in general.

In ceea ce priveste spalatul pe dinti la copii, se recomanda sa fie facut de doua ori pe zi: dimineata si seara inainte de culcare.

Spalatul pe dinti la copii – cand si de ce devine o provocare pentru parinti

Deseori, cei mici amana, protesteaza sau refuza sa se spele pe dinti, ceea ce face pentru multi parinti ca spalatul pe dinti la copii sa fie o provocare.

De ce protesteaza sau refuza copiii sa se spele pe dinti? Pot fi mai multe posibile cauze:

  • spalatul pe dinti nu face parte dintr-o rutina bine stabilita (uneori se spala, alteori nu);
  • parintii tin foarte mult la acest obicei de igiena si incearca sa ii forteze pe copii sa se spele pe dinti atunci cand protesteaza;
  • copiii resimt un disconfort fizic la periajul dintilor (exemple: au o sensibilitate la nivelul gingiilor pentru ca sunt intr-un proces de eruptie dentara; periuta este prea aspra; gustul pastei de dinti nu le place; miscarile de periere sunt prea bruste etc.)
  • copiii au dezvoltat o asociere negativa intre spalatul pe dinti de seara si somn, de aceea pot amana sau protesta impotriva spalatului pe dinti; Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri