5 Octombrie 2023 publicat în Copil 2 share-uri

Amigdalele sunt doua tesuturi rotunde si carnoase situate in partea din spate a gatului (faringe). Amigdalele ajuta la filtrarea agentilor patogeni care intra prin nas sau gura, pentru a proteja restul corpului de infectii.

Fac parte din sistemul limfatic si ajuta la combaterea infectiilor. Uneori, amigdalele pot deveni rosii, umflate sau infectate. Indepartarea lor nu pare sa creasca susceptibilitatea la infectii. Amigdalele variaza foarte mult ca marime si se inflameaza ca raspuns la infectii. Daca inflamarea lor devine cronica sau nu se amelioreaza, medicul poate recomanda o amigdalectomie (indepartarea amigdalelor). In mod obisnuit, persoanele carora li se indeparteaza amigdalele pot lupta in continuare cu infectiile, organismul are capacitatea de a gasi alte modalitati de a combate germenii. In acest articol iti spunem ce trebuie sa stii despre amigdale.

Afecțiuni ale amigdalelor

Sunt mai multe boli care afecteaza amigdalele:

  • streptococ: afectiunea este cauzata de o bacterie cunoscuta sub numele de Streptococcus, care poate provoca dureri in gat si febra.
  • pietre la amigdale: sunt mici umflaturi albe sau galbene la nivelul amigdalelor. Acestea pot duce la dureri de amigdale, respiratie urat mirositoare sau gust neplacut.
  • abces peritonsilar (parafaringian): este o punga de infectie care impinge amigdala in cealalta parte a gatului. Abcesul peritonsilar poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie. Daca se intampla acest lucru, contacteaza imediat medicul. Tratamentul prompt este esential.
  • mononucleoza: cauzata de un virus herpetic numit Epstein-Barr, mononucleoza poate duce la umflarea amigdalelor, dureri in gat, oboseala si eruptii cutanate.
  • amigdale marite (hipertrofice): amigdalele mai mari decat in mod normal pot bloca caile respiratorii, ceea ce duce la sforait sau apnee in somn.
  • cancer la amigdale: cea mai frecventa forma de cancer orofaringian, cancerul de amigdale este adesea legat de papilomavirusul uman (HPV). Simptomele includ dureri de amigdale, o umflatura in gat si sange in saliva (scuipat). Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: Robert Przybysz/ shutterstock.com

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri