Drepturile copilului se regasesc intr-o serie de documente internationale care definesc drepturile si principiile dezvoltarii normale a unui copil.

Dreptul la educatie

Statul român garanteaza accesul obligatoriu si gratuit la educatie pentru toti copiii, fara discriminare. Parintii au obligatia de a înscrie copiii la scoala si de a se asigura ca acestia nu lipsesc de la cursuri.

Libertatea de expresie

Copilul este liber sa primeasca si sa dea mai departe orice informatie care corespunde interesului lui. Parintii sau persoanele care au copii în îngrijire sunt obligati sa ofere informatii, sfaturi si explicatii copiilor si sa le permita sa îsi exprime propriile idei si pareri. Copiii sunt liberi sa practice propria lor religie.

Dreptul la ingrijire medicala

Accesul la servicii medicale si la medicamente este garantat de catre stat. Parintii au obligatia de a solicita asistenta medicala necesara asigurarii starii de sanatate a copilului.

Dreptul la îngrijire speciala pentru copii cu disabilitati

Pentru a îndeparta barierele sociale si economice din calea copiilor cu disabilitati si pentru a crea un mediu în care acesti copii sunt acceptati de copiii de vîrsta lor si în viata comunitatii.

Dreptul de a fi protejat de orice forma de violenta, abuz sau neglijenta

Persoanele care lucreaza cu copiii au obligatia de a raporta serviciilor publice orice caz suspect de abuz sau neglijenta. Legea interzice orice fel de pedeapsa fizica, acasa sau într-o institutie care ar trebui sa se ocupe de protejarea sau educatia copilului.

Dreptul copiilor la protectie speciala

Copiii au dreptul sa fie protejati si dreptul la asistenta din partea autoritatilor locale. Dreptul la asistenta pentru copiii aflati în conflict cu legea.
Pîna la vîrsta de 14 ani, copiii nu raspund în fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidential specializat de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.

Dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice

Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un posibil risc sau care ii poate compromite educatia sau dauna sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale . Vîrsta minima de angajare este 15 ani. Autoritatile publice trebuie sa se asigure ca nici un copil nu este angajat sub vîrsta legala, în locuri periculoase sau împotriva vointei lui.

Autor: Avocat Comaniceanu Beatrice

Institut: beatrice_comaniceanu@yahoo.com

Sursa: Psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri