Orarul scolar influenteaza in mare masura activitatea in sala de clasa a copilului, de aceea, el trebuie intocmit cu grija, tinand cont pe cat posibil de anumite norme.

Orarul scolar influenteaza in mare masura activitatea in sala de clasa a copilului, de aceea, el trebuie intocmit cu grija, tinand cont pe cat posibil de anumite norme.

Exista anumite perioade ale zilei in care intervine oboseala si scaderea capacitatii de munca si concentrare a copilului. Cel mai bun randament scolar il au elevii care invata dimineata, acesta fiind maxim intre orele 9 si 11. Pentru elevii care invata dupa-amiaza s-a remarcat o scadere a capacitatii de munca intre orele 13-15, o crestere a randamentului scolar intre orele 16-19 si o scadere drastica a acestuia dupa orele 19.

Astfel ca materiile dificile cum sunt matematica, fizica, limba romana, care necesita concentrare si atentie maxima trebuie asezate in orar pe cat posibil intre aceste ore in care capacitatea de efort intelectual a copilului este optima. Materiile usoare (lucru manual, desen, muzica, educatie fizica) trebuie intercalate intre orele de curs dificile, ajutand copilul sa se relaxeze, sa se destinda putin, astfel ca oboseala scolara sa apara mai greu.

Pentru a evita aparitia oboselii in cursul activitatii scolare se ia in considerare faptul ca durata in care elevul este atent pe deplin la ora de curs difera in functie de varsta (acest interval de timp este cel mai potrivit pentru a se preda lectia noua), astfel:

• 20 de minute pentru elevul de 6-7 ani
• 25 de minute pentru elevul de 7-10 ani
• 30 de minute pentru un scolar de 10-12 ani
• 35 de minute pentru scolarul de 12-15 ani
• 45 de minute pentru un elev de 15-18 ani

De asemenea, in ultimele ore din orar s-a demonstrat ca elevii au un randament slab, procesul educativ desfasurandu-se cu dificultate, aproape “degeaba”, deoarece copiii sunt distrasi si nu mai pot fi atenti.

Orarele claselor primare nu ar trebui sa cuprinda mai mult de 24 de ore pe saptamana (aproximativ 4 ore pe zi), iar la clasa I numarul orelor chiar ar trebui scazut la 18-20 de ore de curs pe saptamana.

Scolarii mici trebuie menajati, ei trebuie sa se odihneasca indeajuns de mult pentru a preveni surmenajul sau oboseala cronica, care necesita intreruperea activitatilor scolare mai multa vreme pentru refacerea puterii de munca intelectuala.

Un articol de Simona Prodanoiu


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri