Intre abuzurile savarsite impotriva copilului, abuzul emotional este cel mai frecvent intalnit, este cel mai insidios, cel mai greu de dovedit si are consecinte multiple, variate, multe extrem de grave, ce lasa urme pentru tot restul vietii, afectand dezvoltarea copilului pe multiple planuri afectiv, intelectual si chiar fizic.

Articol realizat de Irina Petrea, psiholog colaborator Salvati Copiii

Afla mai multe despre violenta asupra copiilor de pe site-ul www.educatiefaraviolenta.ro.

Cei mai multi parinti considera ca abuzul impotriva copilului este reprezentat de violenta fizica, sexuala si/sau de neglijarea copilului. Toate aceste forme de abuz sunt relativ usor de dovedit la o examinare medico-legala si sunt pedepsite de lege. Dar...

... Intre abuzurile savarsite impotriva copilului, abuzul emotional este cel mai frecvent intalnit, este cel mai insidios, cel mai greu de dovedit si are consecinte multiple, variate, multe extrem de grave, ce lasa urme pentru tot restul vietii, afectand dezvoltarea copilului pe multiple planuri – afectiv, intelectual si chiar fizic. In plus, abuzul emotional suferit in copilarie ii va afecta viitorului adult viata sociala si profesionala, relatiile si sanatatea fizica si mentala, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de tipul de abuz emotional, frecventa si intensitatea cu care i-a fost aplicat.

Cu totii ne dorim ca micutii nostri sa creasca mari si sanatosi, destepti, realizati profesional si personal, dar, mai ales, fericiti, insa abuzul emotional pe care il savarsim asupra lor fara macar sa ne imaginam ca asta facem reprezinta, in cele din urma, obstacolul cel mai dificil, uneori insurmontabil, in calea fericirii lor.

Ce este, de fapt, abuzul emotional? Orice comportament ce are ca scop controlarea, subjugarea, supunerea unei alte fiinte prin frica, intimidare, umilire, blamare si cultivarea sentimentului de vinovatie, coercitie, manipulare, invalidare etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri