Giardioza sau Lambliaza este o boala parazitara care se poate dezvolta la orice varsta, atat la sugari cat si la copiii mai mari sau la adult.


Ce este giardioza?

Este o boala parazitara provocata de contaminarea cu chisturile parazitului numia Giardia lamblia sau Giardia intestinalis. Copiii sunt cei mai predispusi girdiozei pentru ca mucoasa lor intestinala nu prezinta o imunitate bine dezvoltata pentru a rezista infectiei si pentru ca ei respecta cel mai putin normele de igiena.

Cum se contacteaza giardia?

Giardia este un parazit unicelular care se inchisteaza in intestinul omunului, iar chisturile sunt eliminate prin materiile fecale in mediu. Poate fi transmis prin apele contaminate, nici macar fierberea nu il dostruge fiind foarte rezistent in mediu, de aceea apa plata, filtrata si biologic, este cea mai indicata. Poate fi transmisa prin mainile nespalate, prin alimente contaminate, ca fructe sau legume.

Cum se manifesta giardia?

Giardioza poate fi raspunzatoare de diareile trecatoare sau cronice. Cele mai importante simptome ale giardiozei sunt:
- diaree;
- dureri de cap;
- greata si voma;
- stare generala alterata;
- dureri abdominale;
- bolbolrisme si flatulenta;
- inapetenta;
- macarimi ale nasului;
- scadere in greutate;
- irasibilitate;
- ameteli sau somn agitate;
- febra usoara;
- urticarie;
- intoleranta la dulciuri;
- carente ale vitaminelor care se pot reflecta in scaderea memoriei si capacitatii de efort fizic si intelectual, chiar si anemie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Cele mai încurajatoare citate despre succes Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Cum este diagnosticata giardioza?

Giardioza este diagnosticata prin evidentierea chisturilor parazitare la examenul coproparazitologic. Din pacate insa aceste chisturi pot fi confundate cu particule de polen, de aceea este important sa se examineze atent.

Cum se trateaza giardioza?

Adesea giardioza trece de la sine in maxim 10 zile, insa daca simptomatologia copilului este puternica, se va trata micutul cu antiparazitare dozate in functie de varsta si greutatea copilului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri