A fi însărcinată vara nu este tocmai ușor. Mai ales, dacă vorbim despre petrecerea timpului liber la plajă sau piscină, sub razele soarelui. În timp o mică baie de soare furnizează corpului vitamina D, o expunere îndelungată devine periculoasă, riscurile crescând semnificativ.
Pe lângă riscul de apariție al cancerului de piele, femeile gravide prezintă o serie de alte afecțiuni la care sunt expuse atunci când iau contact direct cu razele soarelui. Despre acestea și modalitățile de tratare ale arsurilor solare, ne vorbește dr. Silviu Iștoc (foto), șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.Riscurile expunerii la soare în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, creșterea nivelului de hormoni din corp determină pielea să devină mai sensibilă și să capete arsuri solare mult mai ușor. De fapt, celulele producătoare de pigmenți sunt suprasolicitate, determinând pielea să devină mai susceptibilă la decolorare atunci când este expusă razelor UV ale soarelui. În loc de un bronz uniform, ai putea căpăta o multitudine de pistrui sau chiar melasmă, pete cenușii care se găsesc deseori pe obraji. De asemenea, sarcina modifică sistemul imunitar și arsurile pot fi mai intense decât de obicei.
„Mai mult decât atât, razele UV ale soarelui pot descompune acidul folic din organism. Acest lucru este riscant pentru dezvoltarea neurologică a bebelușului tău, în special în primele 12 săptămâni de sarcină”, spune dr. Silviu Iștoc.
Riscurile arsurilor solare
Deoarece afectează doar nivelul pielii, o arsură solară minoră în timpul sarcinii, nu este de obicei, un lucru care să te îngrijoreze. Din păcate, arsurile solare severe pot provoca reacții adverse supărătoare care ar putea afecta copilul.
Temperatura corpului
Prin impactul asupra capacității corpului de a-și regla temperatura, o arsură solară severă poate provoca apariția febrei. Acest lucru poate duce la defecte la naștere, mai ales dacă apare înainte de implantarea embrionului.
Crampe și deshidratare
„Arsurile solare pot favoriza deshidratarea. O viitoare mămică poate pierde până la 1 litru de lichide atunci când este expusă la temperaturi de peste 30 de grade C pentru doar zece minute. Prin creșterea temperaturii corporale, deshidratarea poate induce riscul travaliului prematur sau al avortului din cauza contracțiilor uterine premature. Pierderea de lichid poate crește, de asemenea, riscul de leșin, amețeli”, adaugă specialistul.
Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară