Din ce in ce mai multe cazuri de hipotiroidie sunt diagnosticate, cele mai frecvente aparand in randul femeilor de peste 30 de ani, insa disfunctia poate afecta si barbatii.
Tiroida este o glanda cu importante functii in organism, actionand la nivelul tuturor metabolismelor si avand un important rol in crestere si dezvoltare, avand efecte inclusiv la nivelul sistemului nervos si creier. Asadar disfunctiile tiroidiene vor afecta atat metabolismul general, cat si functiile intelectuale si psihice.
Tiroida este o glanda situata anterior de laringe si in anumite disfunctii chiar poate fi palpata. Tesutul tiroidian secreta un precursor al hormonilor tiroidieni si anume tireoglobulina care este ulterior iodata si se formeaza astfel cei doi hormoni tiroidieni: tiroxina si triiodotironina. Iodul provine din alimentatie, in special din sarea iodata, iar intr-o cantitate mult mai mica in fructe si legume. Tiroida este la randul sau controlata de hipofiza, o glanda situata la baza creierului si care are importante conexiuni cu sistemul nervos, mai exact cu hipotalamusul. Hipotalamusul secreta hormoni de stimulare sau de inhibare a secretiei hipofizei, iar hipofiza secreta hormini de stimulare a restului glandelor din corp, avand astfel un rol central de control al celorlalte glande.
Ce este hipotiroidia si care sunt cauzele ei?
Hipotiroidia apare atunci cand hormonii tiroidieni nu ating concentratia normala, optima functionarii organismului in parametri normali.
Cauzele care duc la hipotiroidie pot fi de trei tipuri:
- Uneori este posibil ca tesutul tiroidian sa fie absent, Fie absenta s-a dobandit in urma unei iradieri la nivelul gatului, fie, mai rar, absenta este congenitala. In aceste conditii practic nu exista tesut care sa secrete hormonii tiroidieni; Uneori poate fi vorba de tiroida lui Hashimoto.
- Insufiecienta hipofizara a hormonului de stimulare tiroidiana – tireostimulina sau TSH. Aceste hormon e secretat de hipofiza si asa cum ziceam mai sus, are rolul de a stimula la randul sau glanda tinta careia este destinat, in cazul de fata tiroida. Astfel ca tiroida poate fi fara afectiuni, dar hipofiza este cea care “creeaza problemele”.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară