Cum se manifesta hipotiroidia?
Semnele si simptomele hipotiroidiei sunt speicife si generale. Daca hipotiroidia apare in copilarie, micutul va suferi de piticism si totodata de cretinism fiind afectat si creierul. Nanismul tiroidian duce la o dezvoltare nearmonioasa si la nedezvoltare cerebrala corespunzatoare.
Daca hipotiroidia apare la maturitate, cum adesea se intampla, cand procesele de crestere atat viscerale cat si cerebrale sunt incheiate, manifestarile hipotiroidismului sunt evidente in privinta afectarilor metabolice. Astfel persoanele adulte care sufera de hipotiroidism pot prezenta:
- Pielea se usuca si se ingroasa, devenind ulterior cu aspect cerat, palmele pot fi portocalii;
- Mucoasele se ingroasa si ele, ingrosandu-se si vocea;
- Functiile auditive scad;
- Persoana respectiva creste in greutate;
- Tulburari de memorie si concentratie;
- Stare generala de oboseala, astenica;
- Depresie;
- Constipatie si digestie greoaie;
- Scaderea frecventei cardiace
- Tulburari menstruale;
- Scaderea libidoului etc.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul de hipotiroidie se pune pe baza analizelor sanguine si hormonale, precum si cele imagistice care investigheaza glanda in sine, ca scintigrafia sau ecografia tiroidiana. Evaluarea hormonilor tiroidieni din sangele periferic poate fi un bun indiciu pentru prezenta afectiunii.
Tratamentul consta in substitutia hormonilor tiroidieni, adesea recomandandu-se capsulele orale. Trebuie inteles ca hipotiroidia duce la ingrasare, insa in general nu determina cresteri fabuloase in greutate, ci in general surplusul de kilograme este moderat, de aproximativ 5 kilograme, poate uneori putin mai mult, insa cu un regim sanatos de hrana se poate evita supraponderabilitatea.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?