O afectiune atopica este aceea care are un grad mare de susceptibilitate genetica si adesea este reprezentata de o afectiune alergica, asa cum este rinita alergica, hipersensibilitatea tip IV (alergia la metale, latex etc.), astm alergic, urticarie si dermatita atopica.
Ce este dermatita atopica?
Cum să-ți hrănești sănătos câinele sau pisica: un ghid pentru...

Care sunt cauzele dermatitei atopice?
5 Tratamente naturiste pentru tranzit ușor – împotriva constipației

Dermatita atopica este o boala complexa si nu are cauze exacte, la fel cum se intampla si in cazurile bolilor alergice. Principalele cauze ale dermatitei atopice sunt:
- Continuarea alaptarii dupa 6-7 luni si diversificarea tardiva a hranei copilului; introducerea carnii de peste, oua si lapte integral in alimentatia copilului sub un an;
- Proteinele alergene din carne de peste (carnuri in general, dar cea de peste se pare ca este mai alergena), oua, alimente precum alune, seminte, lapte de vaca, nuci, alergene inhalatorii ca praful de casa, polen etc.
- Factorul genetic;
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Dermatita atopica se prezinta diferit in functie de vartsa la care debuteaza.
Dermatita atopica infantinla: - se manifetsa la copilul cu varsta pana in 2 ani. Apar papule (un fel de bubite) si vezicule exudative (pline cu lichid) pruriginoase (care determina mancarimi), localizate predominant la nivelul fruntii, pometilor, in spatele urechii, pe trunchi si la nivelul coatelor si genunchilor. Copilul are tendinta de a se scarpina determinand leziuni de grataj care adesea se suprainfecteaza.
Dermatita atopica a copilului – se manifesta intre varste de 2 pana la 12 ani. Dermatita la aceasta varsta este mai putin exudativa, copilul are mai putine vezicule (basici) insa pielea i se ingroasa, se usuca, in special la nivelul coatelor, genunchilor si gleznelor, pleoapelor si gatului.
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?