IN ACEST ARTICOL:
O afectiune atopica este aceea care are un grad mare de susceptibilitate genetica si adesea este reprezentata de o afectiune alergica, asa cum este rinita alergica, hipersensibilitatea tip IV (alergia la metale, latex etc.), ast alergic, urticarie si dermatita atopica.

Dermatita atopica a adultului – se manifesta la varste mai mari de 12 ani, inclusiv varste adulte. Leziunile sunt mai accentuate la nivelul fetei, unde pielea se ingroasa, se infecteaza usor si se descuameaza intens, in special la nivelul pleoapelor si perioral. Pot sa apara desigur ingrosarea pielii cu mancarimi la nivelul flexurilor membrelor (coate, genunchi, glezne). In general dermatita atopica a adultului se asociaza si cu alte boli alergice ca rinita alergica, urticaria la maturitate, conjunctivita alergica si astm.

Cum este diagnosticata dermatita atopica?

Diagnosticul nu este unul clar, ci se face prin excluderea celorlalte dermatite. Se incerca apoi determinarea cauzelor declansatoare prin dieta, intai persoana respectiva va consuma numai alimente care nu fac parte din sfera factorilor de risc pana la disparitia leziunilor, apoi se va introduce treptat cate un aliment din cele alergene, incercandu-se identificarea respectiveului aliment. Uneori nu se reuseste depistarea alimentelor alergene, insa daca dieta initiala prezinta serioase ameliorari ale bolii se va impune un timp cu alternanta cu celelalte alimente, sperandu-se astfel remiterea treptata a simptomatologiei.

Complicatiile dermatitei atopice

Complicatiile sunt reprezentate in general de suprainfectarea leziunilor cu bacterii, fungi sau virusuri, printre cele mai frecvente virusuri contactate fiind cele herpetice.

Tratamentul dermatitei atopice

Tratament pentru aceasta afcetiune nu exista, se practica in general o conduita terapeutica de depistare a factorilor favorizanti si de eliminare a acestora din alimentatie sau stil de viata, precum si educarea parintilor in sprijinirea copilului care prezinta aceasta afcetiune. Se incerca in special reducerea cercului vicios mancarime-scarpinare si igienizarea corecta a ranilor datorate scarpinarilor (leziunile de gratj care se pot infecta).

Se pot lua deasemenea o serie de masuri preventive:
- Imbaierea copilului de scurta durata;
- Imbracarea in haine de bumbac alb si lejere; spalarea hainelor cu detergenti blanzi si clatire excesiva;
- Alimentele care s-au dovedit alergene trebuie eliminate din alimentatia copilului;
- Alaptarea la san pana la 6-7 luni este cea mai buna metoda de a evita dermatita atopica, mama oferindu-i copilului anticorpii necesari;
- Evitarea hranirii copilului pana la un an cu citrice, peste, oua, lapte integral;
- Dupa imbaiere, pielea trebuie hidratata zilnic cu unguente grase; imbaierea nu se face in apa fierbinte;
- Se vor folosi sapunuri grase speciale pentru pielea uscata;
- Se vor taia unghiile coilului si micutul trebuie educat sa nu se scarpine; se vor folosi unguente specifice in timpul eruptiilor care scad senzatia de mancarime;
- Soarele si marea amelioareaza simptomele dermatitei atopice; expuneti cu grija totusi copilul la soare, in orele recomandate de medici.

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy, noi iti recomandam:

5 semne care iti arata ca ai imunitatea scazuta

6 alimente care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica

5 metode alimentare de succes in combaterea celulitei!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri