Lesinul i se poate intampla oricui si de cele mai multe ori sperie persoanele din jur. In cele mai multe situatii lesinul nu este un motiv de ingrijorare, insa uneori se intampla sa se produca datorita unor patologii care necesita sistinere medicala.


Ce este lesinul?

Lesinul reprezinta pierderea temporara si brusca a starii de constienta, in functie de durata lesinului se poate vorbi de sincopa (dureaza peste 30 de secunde) sau lipotimie (dureaza sub 30 de secunde).

Care sunt cauzele lesinului?

Lesinul se produce datorita scaderii oxigenarii creierului, insa cauzele care duc la scaderea oxigenarii sistemului nervos central pot fi:
- Respiratii rapide (tahipnee);
- Caldura excesiva;
- Emotie puternica sau soc;
- Scaderea glicemiei;
- Durere puternica;
- Statul in picioare o perioaa lunga de timp (de exemplu la cei din cadrul armate care stau nemiscati la reprezentatii sau situatii deosebite);
- Oboseala puternica;
- Migrene puternice si persistente;
- Accidente vasculare cerebrale;
- Infarcte miocardice;
- Variatii bruste de tensiune arteriala sau hipotensiune posturala;
- Tuse puternica prelungita;
- Efort muscular intens;
- statul in incaperi neaerisite;
- Consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri etc.

Cum se acorda primul ajutor in caz de lesin?

Este important sa stiti sigur daca este vorba de un lesin sau nu. Spre exemplu daca gasiti o persoana in stare de incosntienta nu inseamna neaparat ca a lesinat, cauzele starii de inconstienta putand fi altele (fractura de coloana cervicala, accidente vasculare, coma etc.), asadar se recomanda sa chemati serviciul de urgenta ci nu sa actionati ca in cazul lesinului. Spre exemplu daca persoana gasita in stare de inconstienta a ajuns astfel datorita unei cazaturi care i-a produs o trauma a coloanei cervicale, mobilizarea acesteia duce la... deces. Doar medicii stiu cum se mobilizeaza astfel de persoane.

Insa daca ati vazut respetiva persoana ca lesina, atunci acordati primul ajutor astfel:
- Mutati respectiva persoana intr-o zona bine aerisita (de exemplu daca este in mijlocul de transport cereti soferului sa opreasca si coborati cu respectiva persoana sau daca este intr-o aglomeratie, rugati persoanele din jur sa creeze spatiu).
- Asezati persoana lesinata in pozitie orizontala si puneti-i picioarele pe un suport mai inalt decat trunchiul si capul (sangele din picioare coboara in trunchi si cap sporind oxigenarea)

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri