26 Decembrie 2011 publicat în Mami 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Trainingul somnului reprezinta un proces prin care copilul este invatat sa doarma si ramana adormit pe timpul noptii. Unii copii par sa dezvolte o rutina de somn rapid si usor. Dar multi altii au probleme inainte de a adormi sau adorm cu mare dificultate daca au fost treziti.

Ce reprezinta?

Trainingul somnului reprezinta un proces prin care copilul este invatat sa doarma si ramana adormit pe timpul noptii.

Unii copii par sa dezvolte o rutina de somn rapid si usor. Dar multi altii au probleme inainte de a adormi sau adorm cu mare dificultate daca au fost treziti.

Cand pot incepe si care sunt etapele de formare a somnului?

Primele 3 luni

Nu incercati sa impuneti un program de somn unui copil nou-nascut. Bebelusul tau are nevoie sa fie hranit la cateva ore, asadar este normal si sanatos pentru el sa doarma doar pentru cateva ore. Raspundeti prompt la crizele lui, hraniti-l si incerca-ti sa dormiti odata cu el pentru a reduce privarea de somn propriu.

Incepand de la aproximativ 6 saptamani, aveti posibilitatea sa consolidati ritmul biologic al copilului stabilind o rutina a somnului. Aproximativ la aceeasi ora, in fiecare noapte faceti bebelusului o baie calda, cititi-i o carte, hraniti-l, apoi puneti-l in pat. Incercati sa il treziti aproximativ la aceeasi ora dimineata, iar somnul de pranz sa fie deasemenea regulat.

In aceasta etapa, considerati rutina si programul de somn al copilului in curs de formare. In primele 3 luni de viata, bebelusul va dormi treptat, tot mai mult in timpul noptii si mai putin in timpul zilei. Va trebui sa mentineti si sa adaptati programul pana ce copilul se maturizeaza si se dezvolta.

Intre 3 – 6 luni si dupa

In general, in jurul varstei de 3 luni, copii incep sa dezvolte un somn regulat, iar nevoia de hrana pe timpul noptii incepe sa scada. Intre 3-6 luni, spun expertii, majoritatea bebelusilor sunt gata pentru formarea somnului si sunt capabili sa doarma intreaga noapte.

Desigur, fiecare copil este diferit. Unii vor dormi 7 ore sau mai mult de la o varsta mai frageda, in timp ce altii nu o vor face pana mai tarziu.

Inainte de a incepe formarea somnului copilului, asigurati-va ca acesta nu are nici o problema medicala care i-ar putea afecta somnul. Apoi, fiti flexibila cu modul in care aplicati programul de somn ales si aveti grija la reactiile copilului. Daca este rezistent sau veti observa o schimbare in rau a starii sale de spirit sau a comportamentului in general, opriti-va si asteptati cateva saptamani inainte de a incerca din nou.
Daca nu sunteti sigura ca bebelusul este pregatit pentru formarea somnului, adresati-va medicului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri