IN ACEST ARTICOL:
Nasterea este diferita pentru fiecare femeie, pentru unele dintre acestea este mai dureroasa, pentru altele este suportabila.

In functie de situatie, medicul poate sugera anestezia epidurala pentru ameliorarea durerilor nasterii. Insa gravida poate refuza interventia daca isi doreste aceasta. In tot cazul, indiferent daca alegeti sau nu anestezia epidurala, decizia trebuie sa o luati dupa ce cunoasteti beneficiile si riscurile acestei interventii, precum si urmarile pe care le are asupra dumneavoastra, dar si asupra bebelusului.

Beneficiile epiduralei

Studiile efectuate pe gravide in timpul nasterii au demonstrat ca epidurala scade la jumatate durerea in primul travaliu, iar in al doilea diminueaza cu 25% durerea. De asemenea aproximativ 60% dintre cele care au facut epidurala au afirmat ca aproape nu au mai simtit deloc durerea.

Satisfacerea femeilor este si ea relativa, in functie de dorintele fiecareia. Au avut de protestat cele care au simtit mai pregnant durerea, precum si cele care isi doreau o nastere naturala.

Efectele secundare si riscurile anesteziei epidurale la nastere

Hipotensiunea

Anestezia epidurala poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Acest efect este util mamicilor care au hipertensiune la nastere (tensiune mare), insa pentru celelalte efectul nu este tocmai placut, plus ca ascade fluxul sanguin si de oxigen la fat, precum si bataile inimii fetale.

Abolirea functiilor motorii

Femeile se simt amortite si aleg in mare masra sa ramana in pat dupa nastere din cauza senzatiei de oboseala si a lipsei de stapanire asupra propriilor miscari, senzatie indusa de anestezie

Cresterea temperaturii corpului

Temperatura corpului dupa epidurala poate creste peste 38 de grade Celsius, ceea ce are ca efecte adverse:
- Riscul ca micutul sa aiba scor Apgar sub 7, risc de resuscitare cu masca la copil si risc ca bebelusul sa primeasca oxigen in sectia de neonatalogie;
- Cresterea riscului de utilizare a instrumentelor pentru nastere: forceps, vacuum;

Atonia vezicii urinare

Scade capacitatea de a urina, vezica se umple cu urina si poate suferi leziuni daca se ajunge la presiuni foarte mari. De aceea adesea se monteaza o sonda urinara pentru evitarea acestor efecte.

Alte manifestari:
- Rupturi perineale;
- Ameteala;
- Febra, frison;
- Greata si varsaturi etc.

Paralizie

Poate unul dintre cele mai urate riscuri este dat de paralizii diverse ale nervilor pe care ii intereseaza epidurala.

Efecte pentru recuperarea mamicii dupa nastere:
- Creste riscul de retentie de placenta;
- Durere de cap;
- Incontinenta urinara si retentie urinara;
- Risc de hemoragie marit.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri