Infertilitatea sau dorinta enorma de a avea un copil a condus la metode exceptionale de a obtine unul. Asa s-a ajuns la ideea de mama surogat sau purtatoare de gestatie, a doua denumire excluzand discret cuvantul mama ce implica numeroase raporturi morale in aceasta privinta. Mai exact, vorbim despre o inchiriere a pantecelui unei femei care va purta o gestatie si va naste, urmand ca imediat dupa ce noul-nascut si-a finalizat viata intrauterina acesta sa fie donat unor/unui parinti/parinte, altcineva decat femeia care i-a dat nastere.

Problemele morale ridicate de aceasta situatie sunt vaste. In primul rand ca o astfel de decizie in cazul cuplurilor implica ireversibil prezenta unei a treia persoane. Pe de alta parte nu exista legi clare ce stabilesc relatia ulterioara dintre mama surogat si parinte.

Totodata femistii considera ca imprumutarea corpului, “inchirierea” pantecelui este un alt soi de prostitutie. Dar cum ramane cu sentimentul de mama, cum mai explicam maternitatea?

Sunt implicate de asemenea si aspecte legale, caci trebuie prestabilita relatia dintre mama surogat, copil si viitorul parinte, de asemenea in cazul fertilizarii in vitro trebuie prestabilit daca ambele parti sunt de acord cu eliminarea selectiva o micutilor ce prezinta sanse mari de malformatii sau poate e vorba doar de numar.

Este de acceptat metoda de a obtine un copil prin mame surogat?

Poate ca in anumite privinte ni se pare o solutie ca o mama sa devina surogat si am exemplificat mai sus: nu poate creste copilul, a suferit un accident intre timp, nu mai are familie, e rezultatul unui viol, nu are posibilitati financiare sau ii pericliteaza intr-un mod important calitatea vietii. Insa fiecare om are dreptul sa isi aleaga soarta dincolo de criticile altora, doar ca aceste lucruri devin din ce in ce mai mult comert si totodata o reala posibilitate pentru cei ce isi doresc cu ardoare un copil, spre exemplu pentru cuplurile infertile. Poate ca cercetatorii britanici vor rezolva o parte din probleme cu... transplantul de uter.

Orice reusita isi cere sacrificiile sale, dar oare le facem pe cele care trebuie?

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole de pe Healthy.ro:

Top 10 alimente care previn cancerul

Auz fin la volum mic

Frumusete pe baza de lapte


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri