IN ACEST ARTICOL:
Astazi este din ce in ce mai usor sa te informezi, atat din reviste, emisiuni, cat si de pe internet sau din ceea ce spun prietenele la o discutie ca intre fete. Insa am constatat cu parere de rau ca majoritatea informatiilor, mai ales cele care tin de ingrijirea personala, nu sunt complete si exact in acea parte informativa care lispeste se pot ascunde erori majore. In zilele noastre din ce in ce mai multe femei aleg o metoda contraceptiva si cea mai dorita este reprezentata de pilulele contraceptive. Dar oare au informatiile suficiente despre acestea?

Alte medicamente care scad efectul anticonceptionalelor

Toate medicamentele care accelereaza metabolizarea hepatica a estrogenilor si progesteronului (hormonii sexuali feminini) scad si eficacitatea anticonceptionalelor, pentru ca efectul acestora dureaza mai putin, hormonii fiind metabolizati mai repede. Astfel medicamente precum barbituricele (fenobarbital), anticonvulsivante si antiepileptice (fenitoin, primidon, topiramat, carbamazepina, lamotriginul), antituberculinice (rifampicina, rifabutina), medicamente din boala Parkinson, tratamente indelungate cu unele antiinflamatorii sau chiar unele tratamente antimicotice (antifungice, impotriva unor infectii cu ciuperci) pot influenta efectul anticonceptionalelor. Specificati intotdeauna medicului ca luati pilulele contraceptive. In cazul in care urmati cu unele din aceste medicamente un tratament temporar se recomanda folosirea unei alte metode contraceptive simultan cu anticonceptionalele atat pe tot parcursul tratamentului cat si 4 saptamani dupa, iar daca urmati un tratament lung, de luni de zile sau mai lung, se recomanda alta metoda contraceptiva, ci nu pilulele.

Sucul de grepfrut si anticonceptionalele

Iata o interactiune interesanta. Multe femei care iau pilule contraceptive urmeaza si cure de slabire sau de intretinere a siluetei, regimuri in care pot sa includa si renumitul fruct pentru slabire: grepfrutul. Dar oare stiati ca acesta interactioneaza cu efectul contraceptivelor? Exista o legatura intre sucul de grapefruit si contraceptivele orale combinate. Grepfrutul contine o serie de substante care influenteaza modul de asimilare al unor substante, printre care se numara si estrogenul, unul din hormonii feminini. Sucul de grepfrut (si fructul) are capacitatea de a creste biodisponibilitatea acestui hormon, aparand efecte adverse in cadrul administrarii de contraceptive orale. Medicii recomanda cel mult un pahar de suc de grepfrut pe zi.

Alcoolul si anticonceptionalele

Influenta alcoolului asupra efectului anticonceptionalelor orale nu este inca cert, efectuandu-se numeroase studii care insa nu au putut clarifica cu certitudine daca alcoolul interfera intr-un mod important cu anticonceptionalele sau nu, insa pentru siguranta se recomanda sa nu consumati alcool in cantitati excesive daca luati pilule contraceptive. Un pahar din cand in cand este permis, dar poate in fiecare seara este prea mult.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri