Valorile de referinta pentru hCG sunt intre 0,4-2,5 MoM. In cazul sindromului Down, valoarea hCG este > 2,5 MoM. In trisomiile 13 si 18 valorile hCG sunt scazute: < 0,4 MoM.
Dublul test, prin inregistrarea rezultatelor obtinute la PAPP-A impreuna cu hCG, poate determina in aproximativ 65% din cazuri suspiciunea de sindrom Down. Pentru a creste acuratetea testului al 85%, se practica inca un test, denumit: marimea translucentei nucale.
Marimea translucentei nucale
Translucenta nucala (TN) este un marker ecografic cu valoare normala intre 1-1,8 MoM. O valoare a TN sub 1 MoM nu a fost asociata cu nicio patologie (anomalie).
In schimb, valorile translucentei nucale > 1,8-2 MoM se asociaza cu riscul anomaliilor cromozomiale (sindrom Down). Masurata in [mm], valorile translucentei nucale cu risc sunt cele > 3 mm.
De retinut
Rezultatele acestor teste sunt de screening (arata ca poate exista un risc al bolii) dar nu stabilesc cu certitudine un diagnostic de boala.
Pentru diagnostic de certitudine se fac alte analize invazive precum: biopsie corionica sau amniocenteza.
va recomandam si :
Teste recomandate in primul trimestru de sarcina
Sindromul TORCH – o pleiada de boli ce afecteaza nou-nascutul
Copiii care se nasc in Romania sunt mai expusi malformatiilor
Noi metode pentru depistarea Sindromului Down
Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.
un articol de Ioana Paunescu
sursa foto:sxc.hu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.