13 Noiembrie 2013 publicat în Sarcina 54 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cand esti insarcinata se spune ca esti ceea ce mananci si ceea ce faci pentru sistemul imunitar. Felul in care se dezvolta cel mic pe parcursul celor noua luni cat locuieste in burtica este legat in mod direct de felul in care ai grija de tine.

Comunicat de presa

In timpul sarcinii, modul in care micutul se va dezvolta este in profunda legatura cu atentia pe care mamica o acorda propriei ingrijiri. Aceasta interdependenta intre mama si fat este sustinuta si anatomic, prin cordonul ombilical – modalitatea principala prin care infantul poate asimila vitaminele, mineralele si nutrientii necesari pentru o crestere armonioasa si dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Reprezentantul medical Ropharma si medic specialist epidemiolog, dr. Tania Bejan, ofera sfaturi viitoarelor mamici pentru a combate carentele de nutrienti si a asigura anticorpii necesari organismului pentru a functiona la parametri optimi:

„In primul rand, se impune o dieta echilibrata, bazata pe legume si fructe proaspete, care se afla in sezon, iar in anotimpul rece, un rol esential il au vitaminele prenatale. Acestea trebuie sa contina biotina, vitamina esentiala in optimizarea nivelului de energie a tonusului muscular si prevenirea diabetului infantil.

In plus, acidul folic din vitaminele prenatale este necesar dezvoltarii optime a sistemului nervos si a coloanei vertebrale la fat, fierul - pentru combaterea anemiei, iodul - util in prevenirea aparitiei bolilor tiroidei la bebelusi si complexul vitaminic B, ce sustine cresterea si dezvoltarea armonioasa a fatului.

In cele mai multe cazuri, aceste vitamine devin insuficiente in timpul sarcinii, de aceea suplinirea acestora este absolut vitala atat pentu mama, cat si pentru cel mic.”

Introducerea vitaminelor in regimul de imunizare nu compenseaza insa o dieta sanatoasa. Aceasta trebuie sa includa fructe si legume variate, dintre care cele mai recomandate sunt: broccoli, fasole uscata, banane sau cereale, sustinute si de un nivel optim de hidratare.

Pentru ca in timpul sarcinii organismul retine apa la nivelul tesuturilor, este recomandat consumul a 2,5-3 litri de lichide, inclusiv ceaiuri prescrise de medic sau sucuri naturale de morcovi, mere sau citrice pentru calmarea greturilor matinale.

In plus, este recomandat ca stilul de viata sanatos sa fie completat de miscare moderata, plimbari, exercitii de Yoga sau Pilates ce ajuta la stimularea nivelului de anticorpi si intarirea musculaturii, pregatind astfel corpul pentru o nastere mai usoara.

„Legatura unica atat la nivel fizic cat si emotional, dintre mamica si fat se creeaza inca din perioada prenatala. Anxietatea, depresia sau oboseala sunt resimtite ca stari ostile ce induc disconfort celui mic, mai ales in conditiile in care in timpul sarcinii, imunitatea scade deoarece organismul trebuie sa fie mai putin agresiv pentru a proteja infantul.

Tocmai de aceea, evitarea stresului si mentinerea unei gandiri pozitive au un impact vital nu
doar asupra mamei, dar si asupra bebelusului”,
ne sfatuieste specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Foto femeie insarcinata@Shutterstock.com

Va recomandam sa cititi si:

Gimnastica pentru gravide

10 Lucruri uimitoare despre sarcina pe care nu le stiai

Stiati ca...10 curiozitati despre sarcina

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri