30 Ianuarie 2024 publicat în Sarcina 33 share-uri

Nașterea prematură este o problemă complexă și provocatoare care afectează milioane de familii din întreaga lume. Prematur înseamnă – prea devreme. Travaliul prematur înseamnă pregătirea corpului pentru naștere prea devreme, înainte de a împlini 37 de săptămâni de gestație, cu grade diferite de prematuritate. Contracțiile premature pot duce la naștere prematură, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului.

Nașterea prematură poate prezenta numeroase provocări medicale, de dezvoltare și emoționale atât pentru copil, cât și pentru părinții lor. Bebelușul are nevoie să crească și să se dezvolte în uter până la 40 de săptămâni.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Sanador, ne explică semnele, simptomele, cauzele și factorii de risc dar și strategiile de gestionare a contracțiilor premature.

Există mai multe semne care pot fi un semnal de alarmă și pe care viitoarele mămici este bine să le ia în considerare. Aceste semne includ contractii regulate, care apar la intervale regulate, cum ar fi la fiecare 10 minute sau mai frecvent, dureri persistente de spate, o durere surdă constantă sau intermitentă în partea inferioară a spatelui, care poate radia către abdomen sau crampele abdominale: crampe intense sau frecvente în abdomenul inferior sau regiunea pelviană”, continuă Dr. Ana Chioveanu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova Editura CUANTIC a lansat cartea Rețete pentru Postul și Sărbătoarea Paștelui Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Ai vreun risc de contracții premature sau naștere prematură?

Deși cauzele precise ale contracțiilor premature nu sunt întotdeauna clare, mai mulți factori pot contribui la apariția acestora. Acestea includ:

1. Infecții: Infecțiile tractului urinar sau infecțiile vaginale pot declanșa contracții premature.

2. Anomalii uterine: Anumite anomalii structurale ale uterului pot creste riscul de contractii premature.

3. Nașterea prematură anterioară: Femeile care au născut înainte prematur au un risc mai mare de a experimenta contracții premature în sarcinile ulterioare.

4. Sarcini multiple: Femeile care poartă gemeni, tripleți sau mai mulți sunt mai susceptibile de a experimenta contracții premature.

5. Condiții de sănătate maternă: Afecțiunile cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de rinichi pot crește riscul de contracții premature.

Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București Oxitocina – tot ce trebuie sa stii A fost odată un păr uscat și fragil...

Poți să reduci sau să previi riscul de travaliu sau naștere înainte de termen?

Dacă sunt detectate contracții premature, asistența medicală promptă este crucială. Strategiile de gestionare a acestor contracții sunt diferite, în funcție de gravitatea lor, dar pot include repaous pacientei la pat, pentru reducerea stresului asupra uterului până la termenul nașterii si tratamentul medicamnetos, ce poate fi prescris pentru a relaxa mușchii uterini și pentru a întârzia travaliul prematur”, ne explică dr. Ana Chioveanu.

Alte strategii de gestionarea a contracțiilor premature sunt:

1. Administrarea de steroizi: Corticosteroizii pot fi administrati mamei pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebelușului si pentru a reduce riscul de probleme respiratorii.

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU Deichmann Plus - noul tău program de loialitate

2. Cerclaj cervical: În anumite cazuri, poate fi efectuată o procedură chirurgicală numită cerclaj cervical pentru a întări colul uterin și a preveni contracțiile premature.

3. Modificări ale stilului de viață: Femeile însărcinate trebuie să mențină un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate (așa cum este recomandat de furnizorul de asistență medicală) și o hidratare adecvată.

4. Îngrijire prenatală: controalele prenatale regulate sunt vitale pentru monitorizarea evoluției sarcinii, identificarea oricăror factori de risc și abordarea promptă a posibilelor probleme.

Recunoașterea precoce a semnelor, împreună cu intervenția medicală în timp util, poate ajuta la gestionarea travaliului prematur și la îmbunătățirea rezultatelor. Femeile însărcinate ar trebui să mențină o comunicare deschisă cu medicul care le urmărește sarcina, să meargă la vizitele prenatale regulate și să fie vigilente cu privire la orice schimbare ce are loc în corpul lor.

Campania de beneficii se extinde pentru membrii Clubului CCC Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Frumusețea nu ține cont de vârstă! 8 femei normale au ales să devină modele pentru o zi, în cadrul campaniei Diversity by Femi.Eko

* Dr. Ana Chioveanu este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Are competențe în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie. Pentru consultații dr. Chioveanu activează în urmatoarele clinci: Centrul Medical Sanador, Clinica Medicover Pipera și Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro

Foto fr si main: Ground Picture /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri