Mola hidatiforma sau boala trofoblastica este o anomalie genetica si rezulta din fecundarea unui ovul fara nucleu de catre spermatozoizi, astfel rezulta un material genetic cu provenineta doar de la tata, insa din pacate natura nu permite dezvoltarea decat pe un fond genetic provenit de la ambii parinti. Apare astfel in mod inevitabil imposibilitatea tinerii sarcinii (false) si avortul spontan.
Cum se manifesta mola hidatiforma?
Femeia nu are initial simptome caracteristice. Insa pentru ca materialul genetic este deficitar, placenta nu se dezvolta normal. Aceasta contine o serie de vase dilatate menite sa hraneasca embrionul la normal, insa in cazul de fata aceste vase se inchisteaza si formeaza niste vezicule de diferite dimensiuni (pot fi asemanate cu boabele de struguri), astfel uterul se dilata foarte mult si gravida pare a fi intr-o luna de sarcina mai mare. In anumite tipuri de mola hidatiforma, aceste vezicule se pot desprinde si se elimina prin vagin – semnul patognomonic de mola – insa acest “simptom” apare la 10 % dintre femeile care sufera de afectiuni molare.Mola (tesutul vezicular molar) trebuie atent si complet indepartat de medic din uter, fiindca resturile acesteia sunt cancerigene si pot evolua malign.
Cum spuneam, gravida nu are alte simptome anormale, adesea in prima luna sarcina evoluand ca una normala, cu greata si voma, pofta de mancare crescuta, dorinta de odihna, irascibilitate etc. Sunt totusi cateva simptome care pot sa apara si trebuie luate in considerare:
- Cresterea anormala a uterului;
- Variatia dimensiuniloe uterului – acesta creste apoi descreste si tot asa, pentru ca se elimina vezicule molare vaginal, apoi se formeaza din nou;
- Eliminarea veziculelelor pe cale vaginala
- Sangerari vaginale.
Cum poti banui daca esti expusa riscului de mola?
Principalii factori de risc ai molei hidatiforme sunt:
- Antecedente de sarcina molara. Daca au fost deja dou sarcini molare consecutive, atunci cu siguranta urmatoarea va fi tot molara.
- Antecendente de avort spontan;
- Varsta: sarcina la peste 35 de ani creste riscul de sarcina molara;
- Dieta saraca in vitamine si minerale, mai ales in betacaroten, substanta ce coloreaza fructele si legumele in portocaliu (de exemplu morcovi, piersici, caise etc.).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară