Candidoza este o afectine mai des intalnita la femei, fiind provocata de o ciuperca numita Candida Albicans, insa nu ii “ocoleste” pe barbati. Aceasta ciuperca exista in mod normal in flora vaginala, insa are potential patogen si declanseaza boala atunci cand se multiplica mai mult decat ar trebui.
Candidoza este considerata boala cu transmitere sexuala (BTS), dar nu este obligatoriu ca femeia sa contacteze aceasta afectiune, Candida inmultindu-se peste normal si atunci cand la nivelul organismului se produc perturbari ale echilibrului fiziologic care afeceteaza si flora vaginala. Astfel microorganismele de la acest nivel care aveau roulul de a “tine in frau” celelalte microorganisme cu potential patogen isi pierd aceasta capacitate. Ph-ul vaginal se modifica odata cu inmultirea Candidei, devine mai acid, sustinand si creand un mendiu si mai bun pentru multiplicarea ciupercii. Totodata aceasta modificare de Ph vaginal este responsabila si de unele simptome din timpul candidozei, precum usturimi, mancarimi, aciditate si iritatie locala, dispareunie (durere la contactul sexual) etc.Cauze prin care flora microbiana poate fi perturbata:
1. antibioticele - o administrare indelungata de antibiotice poate duce la un dezechilibru al florei microbiene.
2. o igiena intima neadecvata - cu substante dure care pot modifica ph-ul vaginal
3. modificari hormonale - datate sarcinii, menstruatiei, contraceptivelor, tulburari endocrine, in special tiroidiene samd
4. haine stramte, lenjerie din materiale sintetice
5. unele boli cronice, precum diabetul zaharat etc.
Este bine sa urmariti cu atentie aceste cauze la partenera voastra si sa sesizati cand aceasta prezinta o candidoza pentru a intrerupe contactele sexuale sau pentru a va proteja folosind prezervativul. Barbatul insa contacteaza candidoza, el nu poate manifesta boala decat daca a luat-o in urma unui contact sexual neptrotejat.
Care este simptomatologia candidozei la barbat?
In multe situatii candidoza la barbati este asimptomatica ori simptomele sunt destulde vagi astfel incat pacientul nu le ia in considerare si poate avea in continuare contacte sexuale neprotejate cu parenera. Frecvenetel candidoze ale partenerei ar trebui sa va ridicie suspiciuni cu privire la sanatatea voastra genitala si sa mergeti sa efectuati o analiza de secretie uretrala chiar daca nu observati niciun simptom.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice