IN ACEST ARTICOL:
Despre sanatatea noastra s-au spus multe vorbe, unele dintre ele adevarate, altele doar mituri. Insa unele mituri par atat de verosimie incat avem tendinta de a ne ghida unele obiceiuri dupa ele. Va propunem sa discutam despre cateva din aceste mituri, iar daca mai stiti si altele ni le puteti comunica in rubrica de comentarii din subsolul articolului, putand dezbate astfel pe seama lor.

Despre sanatatea noastra s-au spus multe vorbe, unele dintre ele adevarate, altele doar mituri. Insa unele mituri par atat de verosimile incat avem tendinta de a ne ghida unele obiceiuri dupa ele. Va propunem sa discutam despre cateva din aceste mituri, iar daca mai stiti si altele ni le puteti comunica in rubrica de comentarii din subsolul articolului, putand dezbate astfel pe seama lor.

Daca mananci mult dulce, faci diabet

Imi aduc aminte de aceste vorbe auzite inca din copilarie, ba chiar si de completarea acestora: “sa bei multa apa dupa ce mananci ceva dulce ca sa nu faci diabet”. Astfel toti copiii beam o groaza de apa dupa ce mancam o ciocolata sau o prajiturica ori altceva cu gust dulce. In realitate nu faci diabet daca mananci zahar, insa exista clar o legatura intre alimente si diabet, mai ales intre acele alimente care cresc masa tesutului gras, ca grasimile, fainoasele, fast-food, mezeluri, prajituri etc. Obezitatea prezinta intr-adevar risc pentru diabet zaharat de tip II, deci nu exagera nici cu zaharul, nici cu alte alimente care iti afecteaza... silueta.

E-urile sunt nocive!

Sunt nocive numai o parte, nu toate. Spre exemplu unele substante sunt notate cu E, dar nu sunt nocive, asa cum ar fi de exemplu bicarbonatul de sodiu pe care orice gospodina il foloseste cu incredere in bucatarie, Vitamina E E322, E300 ( riboflavina sau Vitamina B2), E440 (acidul ascorbic natural sau Vitamina C naturala), E140 – clorofila etc. Insa trebuie sa cunoasteti lista E-urilor cu adevarat nocive, ca: E102 (tartrazina), E104 (galben de quinoleina), E110 (galben auriu), E122 (carmoizina), E124 (rosu de cosenila), E129 (rosu alura).

Nu manca dupa ora 17 ca sa-ti mentii silueta

Daca mananci dupa aceasta ora sau seara organismul va asimila tot si nu vei scapa de suplusul de kilograme. Ba chiar daca mananci seara nu vei dormi bine sau vei avea cosmaruri. Aceste doua afirmatii sunt mituri, nu le credeti. Indiferent daca mancam seara sau nu, organismul asimileaza in aceeasi masura o masa, indiferent de ora. Daca sariti insa peste masa de seara si peste cea de dimineata (cum majoritatea persoanelor obisnuiesc) veti ajunge sa aveti o masa pe zi, maxim doua. Organismul intelege ca se afla in situatia ce se cheama “pericol de infometare” si va depozita cat mai mult din tot ceea ce asimileaza, va micsora metabolismul bazal si, in final, cu una sau doua mese pe zi veti constata cum greutatea creste vazand cu ochii. Sa revenim la a doua afirmatie. Daca mananci seara poti dormi foarte linistit, fara sa ai cosmaruri, cu conditia sa tii cont de ceea ce mananci, cat mananci si cu cat timp inainte de culcare iei masa (se recomanda minim o ora). Este evident ca, de vei consuma la cina alimente care se digera greu, cu continut mare in grasimi si proteine (fripturi, mancaruri sofisticate etc.) stomacul va fi ocupat cu digestia si nu iti va asigura un somn linistit. Insa, daca la cina consumati alimente si bauturi cu rol calmant si inductor de somn nu veti avea probleme expuse de mit.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri