Pana la varsta de 3 ani, 3 din 4 copii dezvolta un episod de otita, afectiune prevenibila care, netratata, poate duce la deficit de auz.

Infectia urechii medii sau “otita medie” reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copilariei. In sezonul rece, in care infectiile respiratorii sunt mult mai frecvente decat in restul anului, parintii trebuie sa acorde o atentie speciala modului in care isi ingrijesc micutii, pentru ca acestia sa nu dezvolte infectii ale urechii, ce pot duce, pe termen lung, chiar si la deficit de auz.

In paralel cu suferinta cauzata copiilor, otita medie genereaza un consum de antibiotice ridicat, (fiind una dintre cele mai frecvente indicatii pentru prescriptia de antibiotice), ceea ce poate conduce la cresterea rezistentei la antibiotice2.

In acest context, vaccinarea impotriva infectiilor urechii medii este esentiala pentru diminuarea durerii si a suferintei la copii si pentru a combate amenintarea pe care o reprezinta rezistenta la antibiotice. “Etiologia otitei medii include numerosi agenti patogeni virali sau bacterieni, care ingreuneaza preventia, iar cele mai importante cauze sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae non tipabil si Moraxella Catarrhalis. Deoarece identificarea cauzei exacte a otitei medii este greu de realizat, este importanta prevenirea otitei medii prin intermediul unui vaccin cu o eficacitate cat mai ridicata, indiferent de cauza. In Romania este disponibil la ora actuala un vaccin care poate preveni pana la 34% din otitele medii, indiferent de cauza acestora”, arata Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, de la Spitalul de Urgenta Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti.

In tarile dezvoltate, unul din o suta de copii sufera de complicatiile supurative ale otitei medii, iar in tarile in curs de dezvoltare numarul lor creste la 1 din 20. Aceste complicatii includ surditatea, inflamatia locala a osului, denumita mastoidita, sau chiar infectia potential fatala a creierului – meningita. In plus, otita medie poate induce si alte complicatii si consecinte pe termen lung, pentru ca infectiile repetate ale urechii medii au un important impact psihologic si social asupra copiilor si a familiilor acestora, dar si un impact economic semnificativ asupra societatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii3, in Romania sunt raportate anual cazuri de otita medie:
• 5.480 de cazuri in spitale
• Aproape 40.000 de cazuri la medicii specialisti


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri