Cum ne putem mentine sanatatea creierului?
S-a constatat de-a lungul timpului ca indiferent de tipul afectiunii cerebrale sau de tulburarea psihologica anumiti factori de risc apar in mod constant in stilul de viata al persoanelor afectate. Cunoscand factorii de risc si urmand cateva sfaturi simple va puteti mentine sanatatea psihica si cerebrala.
Sportul
Sportul zilnic, cu durata de minim jumatate de ora, reduce in mod considerabil colesterolul crescut, riscul pentru boli cardiovasculare, pentru dementa, Alzheimer si tulburari psihice. Incercati sa reduceti folosirea liftului in favoarea scarilor, sa evitati sa luati masina pentru drumurile scurte si stabiliti-va un program de sport si alergare.
Consumul de alcool
Studiile medicale efectuate pe un numar mare de persoane si categorii de varsta diferite arata ca vinul rosu protejeaza impotriva bolilor degenerative cerebrale daca se consuma un pahar la cateva zile sau chiar la o saptamana. Consumul frecvent al alcoolului, chiar zilnic, are efecte inverse: distruge celulele nervoase, creeaza dependenta si altereaza comportamentul si sanatatea psihica a persoanei in cauza.
Fumatul
Persoanele care nu fumeaza sunt mult mai protejate privind sanatatea creierului si cea generala. Renuntarea la fumat reprezinta o alegere foarte buna pentru cei care au avut acest viciu, insa pentru cei care au fumat peste 10 ani peste un pachet de tigari pe zi timpul de scadere a factorilor de risc cardiovascular si cerebral ajung la normal abia dupa 15 ani. Plamanii acestor fumatori nu mai ajung insa niciodata la normal, nici celulele cerebrale deja distruse nu se mai regenereaza. In categoria celor cu risc intra si fumatorii pasivi.
Alimentatia sanatoasa
Alimentatia bogata in fructe si legume crude, dar mai saraca in lactate, branzeturi si mai ales carne si oua este una preventiva in majoritatea bolilor. Se recomanda o astfel de alimentatie pentru pastrarea sanatatii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară