28 Decembrie 2011 publicat în Tati 9 share-uri

Din pacate, cultura a imbratisat minciuna conform careia "Adolescentii vor avea relatii sexuale, orice am zice noi. Noi ar trebui sa-i invatam doar cum sa se protejeze." Nimic nu poate fi mai fals.

Studiile educationale arata ca adolescentii se ridica la nivelul asteptarilor pe care cei din jurul lor le au in privinta lor.

Prejudecati/ idei de tipul:

"Adolescentii vor avea oricum relatii sexuale."

E nerealist sa recomanzi abstinenta pana la casatorie.

Mi-e teama ca atunci cand copii mei vor ajunge la adolescenta nu se vor mai putea controla."

"Adolescentele vor fi active sexual oricum, mai bine le protejezi acum, decat sa afli mai tarziu ca sunt gravide."

"Ar trebui sa le dam adolescentilor toate informatiile necesare si apoi sa-i lasam pe ei sa decida ce vor face cu ele."

"Te poti baza mai mult pe un prezervativ decat pe un legamant de abstinenta."

"Scoala are cel mai important rol in educatia sexuala a adolescentului. In cele din urma, ei, tinerii sunt expertii."

"Sexualitatea noastra este intr-un proces continuu de definire in care s-ar putea sa incep prin a avea impresia ca sunt heterosexual, pentru ca ulterior sa-mi dau seama ca sunt homosexual."

Toate aceste afirmatii citite si auzite mereu in mass-media au consecinte nefaste daca sunt lasate necontestate. Aceste dezbateri tin de competenta si, mai ales de obligativitatea parintilor si scolii in fata adolescentului. Publicitatea, reclama, propaganda, spectacolele care fac din sexualitate un instrument de manipulare a maselor se dovedesc a fi extrem de nocive. Acest instrument se cultiva, in scopul obtinerii unor interese, a unor modele negative sau a unor antimodele cu efect psihotraumatizant asupra grupurilor de indivizi, in special in randul tineretului, a adolescentilor. Alterarea moravurilor prin devalorizarea normelor de viata sociala sfarseste prin a duce la devalorizarea persoanei, ceea ce va avea drept consecinta violenta, criminalitatea, abuzul de alcool si de droguri, toate manifestari ale unor eliberari pulsionale primare, scapate de sub cenzura valorilor si normelor socioculturale si moral-religioase.

Ceea ce surprinde este abundenta in presa (ziare, revistele pentru adolescenti: Popcorn sau Bravo) a articolelor ce au ca subiect sexualitatea, mai ales sexualitatea la adolescenti. De exemplu, in ziarul Libertatea, din vineri, 14 mai 2004, un articol numit: Sexul oral, materie de studiu la scoala are ca subiect initiativa autoritatilor britanice de a introduce ca materie de curs sexul oral ca alternativa la cel normal.

Citeste articolul integral pe Psiholife.ro
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri