ghid pentru o viaţă împlinită

Educatia copiilor in contextul actual!

Profesorii si parintii au o misiune grea: formarea si educarea copiilor. Ce influente au mijloacele tehnice actuale: televizorul, internetul asupra acestui proces de educatie?

Educatia copiilor si influentele mass-media

Virgiliu Gheorghe - Despre educatia copilului in era televizorului si a calculatorului!

Idei din conferinta: " Traim intr-o societate in care suntem invadati de tehnologie si intr-un timp foarte scurt ne-am obisnuit cu aceasta; sesizam doar ca ne doare capul, suntem mai nervosi, nu mai avem timp de nimic, copiii nu mai stiu ce este ascultarea, nu mai au pace, liniste.

Televizorul, internetul schimba interactiunea dintre oameni, schimba perceptiile asupra lumii. In trecut, familia, comunitatea, Biserica erau factorii formatori ai conceptiei omului despre lume; astazi, aceasta imagine este formata, inainte de toate, de televizor (mass-media).

Omul se realizeaza in temeiul comunicarii: nu comunicam, nu iubim, ne simtim nefericiti, de aceea azi a crescut atat de mult rata depresiei.

Toti copiii discuta pe internet (facebook), dar peste 50% din comunicare se bazeaza pe limbajul non-verbal, al trupului si doar 10-15% din comunicare se bazeaza pe cuvinte. De aceea, comunicarea pe internet este o comunicare incompleta, frustranta, care te arunca spre un mai mare consum, pentru ca nu aduce satisfactie. Cu cat comunici mai mult pe internet, cu atat esti mai golit launtric si mai insetat de comunicare.

La televizor copiii se uita din primii ani de viata. Media in Romania, este de 4 ore/zi (in ce priveste internetul, poate fi mai mare). Ce se intampla cu creierul unui copil care se uita la televizor?

La nivelul creierului se instaleaza undele alpha, atunci cand copilul priveste la televizor. Aceasta activitate a creierului (cu unde alpha) se regaseste in starile hipnotice, de reverie, in cazul consumului de droguri, al somnolentei.

Undele alpha nu caracterizeaza procesele de gandire, de analiza critica, ci procesele de relaxare, gandire pasiva. Creierul unui copil "crescut" la televizor "se invata" inactiv si cere inactivitate (unde alpha), pe care o regaseste in distractie, filme, muzica, erotism. De altfel, cei care conduc astazi lumea, nu au nevoie de oameni care sa gandeasca si sa-si puna probleme.

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Educatia copiilor in contextul actual!.


Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.