24 Decembrie 2012 publicat în Copil 29 share-uri

In tarile gemane si in Olanda, Sfantul Nicolae sau “Sinterklaas”/ Sankt Nikolaus este sarbatorit in noaptea de 5 spre 6 decembrie, cand vine sa imparta daruri copiilor cuminti. De aici s-a nascut si denumirea Santa Claus si apoi legenda lui Mos Craciun a devenit tot mai raspandita.
Imaginea Sfantului Nicolae conturata de Moore, seamana foarte mult cu imaginea moderna a lui Mos Craciun.

Tot de la Moore porneste si legenda renilor Mosului.

Thomas Nast

La aceasta descriere s-a adaugat portretul lui Mos Craciun, creat in 1863, de un celebrul caricaturist si desenator american, Thomas Nast.

In portretul lui Nast, Mos Craciun este reprezentat ca un batran jovial, cu barba lunga, cu pipa si burtica, avand bratele incarcate de jucarii.

Nast este si cel care a stabilit, in 1885, ca resedinta lui Mos Craciun este la Polul Nord, desenand doi copii care urmareau pe harta lumii calatoria Mosului de la Polul Nord in Statele Unite.

In 1931, Mos Craciun a devenit cunoscut, printr-o campanie publicitara a companiei Coca-Cola, desenatorul Haddon Sundblom imaginandu-l ca pe un batran cu burta durdulie, aer jovial, costum rosu si barba alba.

Laponia

Ulterior, s-a descoperit ca nu exista reni la Polul Nord, spre deosebire de Finlanda, unde sunt multe astfel de animale.

In 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii, la postul national de radio finlandez, a declarat ca Mosul locuieste pe un munte in Laponia, la granita dintre Finlanda si Rusia.

Satul lui Mos Craciun din Finlanda a fost infiintat in 1985 si din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de tari. Din Romania au fost trimise peste 33 000 de scrisori spre aceasta destinatie.

24-25 Decembrie

Schimbarea datei cand Mosul aduce daruri, din 5-6 decembrie, pe 24-25 decembrie, dateaza din secolele 16-17, fiind datorata protestantilor.

sursa foto: shutterstock; sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri