Inca multi parinti sunt jenati de a da explicatii copiilor despre sexualitate din motive de educatie, dar, in realitate, aceasta atitudine este tocmai inversul educatiei.

Fii relaxata si da raspunsuri naturale!
Daca esti luata prin surprindere cu o intrebare delicata si nu stii ce sa spui pe moment, raspunde natural, fara sa-i arati ca te simti rusinata, ca puteti discuta putin mai tarziu despre asta.

Atingerea.
Copilul nu stie ca exista limite precise in ceea ce priveste atingerea si te poate atinge in locuri intime sau iti poate pune mama in locurile lui intime. Nu te alarma, ci spune-i ca atingerile in zona acoperita in mod normal de costumul de baie nu sunt permise nimanui.

Cum si ce ii spui?

Copiii se dezvolta in ritmuri diferite si unii pot incepe sa puna intrebari la 4 ani, altii la 7-8 ani. Unele situatii le pot trezi curiozitatea: vecinul are o catelusa gestanta, matusa este insarcinata, sau te surpinde cand faci dragoste cu sotul.

Desi copilul de 4-5 ani incepe sa se intrebe cum a ajuns pe lume, probabil ca nu este pregatit inca sa afle toate detaliile. Daca i se pare dezgustator, explica-i ca si tie ti se parea la fel cand erai de varsta lui, dar ca este placut atunci cand doi adulti se iubesc.

Daca te intreaba cum a aparut pe lume poti sa-i explici ca mami si tati se iubesc si o celula mica de la tati s-a unit cu o celula de la mami pentru a-l forma pe el. Astfel a crescut la mami in burtica pana cand a fost gata de nastere si a iesit printr-un tunel. Daca ai nascut prin cezariana poti sa-i spui ca la nastere doctorul te-a taiat pe burta pentru a-l scoate pe cel mic.

Fii un parinte modern si asigura-i o buna educatie sexuala copilului tau! Traim intr-o lume matura din punct de vedere sexual si ar trebui sa te adaptezi acestei situatii. Nu este nimic rusinos in modul in care oamenii fac copii si nici in informatiile ce privesc corpul fiecaruia.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri