12:05, 9 Mai 2011 publicat în Copil

Sexul primului bebelus influenteaza enorm stabilitatea unei casatorii dar si timpul petrecut de o femeie in campul muncii.

Numarul de ore pe care il petrece o mamica la serviciu, depinde de sexul primului ei copil. Daca acesta este baiat, ea va petrece mult mai putin timp in campul muncii, decat daca acesta este fata. Acestea ar fi implicatiile economice ale problemei, insa exista si implicatii de natura sociala, fiindca primul-nascut fetita indica si o predispozitie catre instabilitatea unei casnicii in tarile dezvoltate.

La aceaste concluzii au ajuns economistii Andrea Ichino, Elly-Ann Lindström si Eliana Viviano in cadrul unei cercetari ce a fost publicata de catre Centrul de cercetare pentru politici economice. (Centre for Economic Policy Research)

Citeste si:
Peste 1,1 milioane de clienți și reduceri de până la 80% la...
Peste 1,1 milioane de clienți...

Primul-nascut si “Efectul dorintei pentru baiat”

In tarile mai putin dezvoltate (de exemplu India), daca primul-nascut este fetita exista tendinta ca familiile sa isi doreasca sa aiba copii pana in momentul in care se va naste un baiat, ceea ce cercetatorii au denumit efectul “dorintei pentru baiat”. Femeile care nu au avut norocul de a naste pentru prima data baiat, vor trebui sa isi continue perioadele de graviditate pana cand vor avea un baietel. Astfel, aceasta situatie induce o fertilitate mai mare si mentinerea femeii intre granitele maternitatii si ale muncii casnice.

In cazul tarilor dezvoltate (aici se incadreaza si Romania), sexul primului copil afecteaza fertilitatea in doua moduri opuse care sunt corelate si cu timpul petrecut de mame pe piata muncii. Si aici, un prim-nascut fetita poate induce o feritilitate mai mare, fiindca parintii vor continua sa procreeze pana in momentul in care vor avea baietel. Totusi situatia este cu mult diferita fata de ceea ce se intampla in tarile nedezvoltate.

Citeste si:
Ghid să alegi covoare moderne pentru casa ta
Ghid să alegi covoare moderne...

Primul nascut si “Efectul divortului”

Aici, primul copil fetita, creste substantial sansa ca un mariaj sa nu supravietuiasca! Ceea ce aceeasi cercetatori au denumit “efectul divortului”.

In Italia, Suedia, Statele Unite si Marea Britanie, cercetatorii au gasit ca mamele ai caror prim-nascuti sunt baietei, cel mai probabil vor petrece la serviciu mai putine ore intr-o saptamana decat mamele care au avut primul-nascut fetite.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri