13. Implica-l in hobby-urile tale si explica-i de ce iti place sa faci un anumit lucru. In acest fel veti ajunge sa petreceti mai mult timp impreuna si sa va apropiati.
14. Sfatuieste-l si ajuta-l sa se implice in cat mai multe activitati educative si constructive in timpul liber: sa faca sport, sa mearga la lectii de canto, pian, ateliere de pictura, cursuri de actorie etc.
15. Lauda-l cand realizeaza ceva, oricat de mica ar fi realizarea lui. In acest fel, ii vei creste increderea si stima de sine.
16. Nu-i da voie sa fie agresiv sau sa manifeste violenta fata de prietenii sai, alte persoane sau animale. Odata ce ii vei tolera un astfel de comportament, asa se va invata si va continua sa se poarte inadecvat.
17. Invata-l sa nu fie risipitor, sa stinga lumina cand iese din camera, sa opreasca apa la robinet si sa nu arunce la gunoi lucrurile bune. Il vei ajuta sa isi formeze o viziune asupra gestionarii banilor si a reusrselor de orice fel.
18. Spune-i sa puna lucrurile la locul lor dupa ce le-a folosit, sa restituie obiectele imprumutate si sa isi ia inapoi lucrurile pe care le-a dat altor copii cu imprumut.
19. Daca strica ceva in casa, cere-i sa te ajute sa repari, chiar daca ajutorul lui este unul minor. Trebuie insa sa inteleaga ca el este responsabil pentru ceea ce s-a intamplat si trebuie sa incerce sa isi indrepte greseala.
20. Ia-l cu tine, din cand in cand, la serviciu, la piata, la intalnirile cu prietenii, croitor, cumparaturi etc. Lasa-l sa isi spuna parerea sau sa puna el obiectele in cosul de cumparaturi. Se va simti, cu siguranta, important si responsabil.
Va recomandam sa cititi si:
Cum inveti copilul sa economiseasca si sa gestioneze banii pe care tu ii oferi?
Scoala prin joc - Fa-ti copilul sa invete de placere
Cum sa iti pregatesti copilul pentru scoala
4 Tips-uri pentru o comunicare eficienta parinte-copil
Alternative in locul pedepsei
Foto familie activitati la laptop@Shutterstock.com
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?