Calculul perioadei fertilei este extrem de important atat pentru femeile care isi doresc sa devina mamici, cat si pentru cele care vor sa evite o sarcina.

• Modificarea temperaturii bazale

• Modificarea pozitiei sau fermitatii colului uterin

Citeste despre cum sa iti afli perioada fertila:

Afla perioada fertila cu testul de ovulatie

Afla-ti perioada fertila

4 Metode pentru calculul ovulatiei

• Metoda calendarului

Metoda calendarului este una dintre cele mai folosite metode de femei pentru a afla zilele fertile. Asa cum am amintit mai sus, ovulatia apare cu 2 saptamani inainte de ciclul menstrual. Ciclul menstrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi dinaintea venirii ciclului, calculul facandu-se din prima zi menstruala.

Metoda calendarului este utila mai ales femeilor care au un ciclu menstrual regulat. In cazul in care ciclul este neregulat, metoda calendarului se foloseste in felul urmator:

• se identifica ciclul cel mai lung si cel mai scurt pe o perioada de cateva luni

• din ciclul cu numarul cel mai scurt de zile se scade numarul 18 si astfel se afla prima zi a perioadei fertile

• din ciclul cu numarul cel mai lung de zile se scade numarul 11 si astfel se afla ultima zi a perioadei fertile

• Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale consta in masurarea temperaturii corpului inainte si dupa ovulatie, cand au loc modificari. Cand ovulatia se apropie, temperatura bazala a femeii incepe sa scada si creste cu jumatate de grad la 24-48 de ore dupa ce ovulatia a avut loc.

Foto@Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Calculul ovulatiei. Tot ce trebuie sa stii despre zilele fertile.