In luna octombrie 2011, Fundatia Romanian Angel Appeal a realizat un studiu la nivel national, referitor la gradul de informare al romanilor cu privire la autism dar si asupra atitudinii acestora fata de persoanele cu autism.

Comunicat de presa

Studiul a fost realizat in cadrul campaniei « Ofera-mi o sansa ! » - campanie de sensibilizare asupra importantei integrarii sociale a persoanelor cu autism, derulata ca parte a proiectului strategic “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Studiul a avut la baza :

- O cercetare cantitativa, realizata de firma Gallup, pe un esantion de 1063 de persoane, eşantionul final ponderat fiind reprezentativ pentru populaţia adulta cu varste intre 18 si 65 de ani a Romaniei, cu o eroare de ± 2.9 % la un nivel de incredere de 95%;

- O cercetare calitativa (3 focus grupuri efectuate pe parinti de copii cu varste de pana la 3 ani, parinti de copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani si, respectiv, cadre didactice) realizata de firma D&D Research.
Rezultatele cercetarii cantitative arata ca romnii stiu de aceasta tulburare (87% dintre respondenti) dar nu cunosc prea multe despre ea. Pe de alta parte, conform rezultatelor cercetarii calitative, absenta informatiilor este « suplinita » de mituri - judecati de valoare, etichete care se pun persoanelor cu autism, pornind de la generalizarea unor cazuri particulare, fie cunoscute direct, fie despre care doar “s-a auzit”.

De multe ori aceste judecati sunt influentate de confuzii sau asocieri eronate de comportamente. 80% dintre respondenti considera insa ca persoanele cu autism au talente deosebite si ca autismul se intalneste mai ales in randul copiilor.

Referitor la sansele de recuperare si integrare, 82% dintre respondenti mentioneaza ca diagnosticarea precoce si interventia terapeutica cresc sansele de recuperare a persoanelor cu autism. Aproape 50% dintre cei intervievati considera ca integrarea sociala a persoanelor cu autism este cea mai buna solutie in sprijinul terapiei de recuperare dar lipsa informatiilor despre afectiune ii face totusi sa aiba rezerve in interactiunea directa cu persoanele cu autism.

O treime dintre cei intervievati cred ca persoanele cu autism trebuie sa invete in scolile normale, iar cei care au optat pentru varianta de raspuns vizand invatamantul special isi motiveaza afirmatia prin faptul ca, la momentul actual, scolile de masa si cadrele didactice nu sunt pregatite sa integreze copii cu autism.

In ce priveste serviciile adresate persoanelor cu tulburare de spectru autist, respondentii atribuie o mare raspundere Statului care, in opinia lor, ar trebui sa se implice mai mult si sa investeasca in diagnosticarea si terapia inceputa timpuriu, crearea de servicii si facilitati pentru copiii cu autism, programe de formare profesionala in domeniul autismului, constientizarea in randul parintilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri