12:03, 16 Martie 2012 publicat în Copil 1 share-uri

Rubeola sau pojarul este o boala blanda, se manifesta in general in copilarie dar afecteaza si adultii si este periculoasa in cazul femeilor insarcinate. Cum cazurile de rubeola se inmultesc de la zi la zi, ne-am gandit sa va oferim toate informatiile necesare despre aceasta boala.

Comunicat de presa

Rubeola sau pojarul este o boala blanda, se manifesta in general in copilarie dar afecteaza si adultii si este periculoasa in cazul femeilor insarcinate. Cum cazurile de rubeola se inmultesc de la zi la zi, ne-am gandit sa va oferim toate informatiile necesare despre aceasta boala.

Citeste si:
Cum să îți întăreşti sistemul imunitar în mod natural
Cum să îți întăreşti sistemul...

Ce este rubeola si cum ne ferim de ea?

Virusul rubeolic

Citeste si:
Femeile însărcinate și bebelușii născuți în perioada pandemiei de...
Femeile însărcinate și...

Simptomele rubeolei

Investigatii

Rubeola la femeile gravide

Rubeola la nou-nascuti

Tratament medical pentru rubeola

Tratament pentru gravide

Cum prevenim infectia cu virusul rubeolic?

Ce este rubeola si cum ne ferim de ea?

Rubeola, numita si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic.

Rubeola este de obicei o boala blanda care nu produce probleme pe termen lung.

Virusul rubeolic

Virusul rubeolic se raspandeste de cele mai multe ori prin picaturi de fluid de la nivelul membranelor
mucoase care contin virusul. O persoana infectata poate raspandi virusul prin picaturile de fluid din
timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin mancare sau bauturi la comun. Se poate produce infectarea si prin contactul cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fara spalarea pe maini in prealabil. Mai putin obisnuit, se poate produce contaminarea si prin contactul cu sange infectat, la nivelul unor leziuni ale pielii sau mainilor daca nu se spala zonele afectate imediat.

Simptomele rubeolei

Simptomele tipice de rubeola sunt:

- un rash (exantem) minor
- edem si sensibilitate la palparea ganglionilor (mai ales cei aflati retroauricular, in spatele urechilor si
occipital, partea posterioara a capului)
-febra moderata.

Uneori pot sa apara, mai ales la adolescente sau femeile tinere, dureri articulare (artrita), mai ales la
nivelul articulatiilor mici ale mainilor. Durerile articulare (mai frecvente la femei) pot sa dureze mai mult de o luna pana dispar. Marirea ganglionilor din zona gatului este comuna multor boli virale; in cazul
rubeolei, ganglionii cel mai frecvent afectati sunt cei localizati retroauricular si cei occipitali; gradul in care acestia se maresc si sensibilitarea acestora este patognomonica (specifica) rubeolei
Uneori rash-ul cutanat este singurul simptom de rubeola care pare la copiii mici.Copiii mai mari si
adolescentii pot prezenta si febra, dureri oculare, dureri in gat si o stare de rau general; poate sau nu sa apara rash-ul.

Simptomele de rubeola, in special durerea si edemul de la nivelul articulatiilor, sunt mai frecvente la
adulti decat la copiii.

Rash-ul tegumentar specific rubeolei este minor, debuteaza la nivelul fetei si se extinde la nivelul gatului si toracelui (pieptului) si apoi pe tot corpul. La inceput poate sa aiba un aspect de eritem (roseata) difuz, apoi devine eritem punctiform cu leziuni maculare neconfluante. Este de asemenea intalnita si o forma de rubeola fara rash cutanat. Chiar daca nu apare rash-ul tot exista contagiozitatea bolii.

Poate sa apara ca o complicatie a rubeolei, infectia la nivelul creierului (encefalita). Este o complicatie
rara dar foarte serioasa. Unul din cinci bolnavi care fac encefalita decedeaza.

Infectia fatului cu virusul rubeolic in primul trimestru este un risc pentru avort spontan, moarte fetala si defecte congenitale ale fatului. Mai mult de 90% din fetii infectati in primele 11 saptamani de sarcina
dezvolta sindrom rubeolic congenital. Acest sindrom poate provoca defecte congenitale severe.

Tulburarile de auz sunt cele mai frecvente, desi cataracta,glaucomul si alte probleme oculare, defecte de cord, afectiuni cerebrale, retard mintal si psihic (oprirea cresterii) si boli osoase pot de asemenea sa apara.

Investigatii

Prin examinarea sangelui la un bolnav cu rubeola se identifica anticorpii anti virus rubeolic.

Rubeola la femeile gravide

Ca parte a examinarilor de rutina prenatale, se determina si daca a existat imunizare pentru rubeola. Daca a existat expunere la rubeola si nu s-a produs imunizarea la boala, se recomanda injectarea de
imunoglobuline (Ig). Imunoglobulinele nu previn infectarea cu virusul rubeolic, dar pot reduce
simptomele si pot sa scada riscul de aparitie a defectelor congenitale. Aceasta examinare a sangelui va fi repetata la 2-3 saptamani. Daca rezultatele sunt negative, se va repeta testul din nou dupa 6 saptamani de la expunerea initiala, pentru a se asigura absenta infectivitatii.

Rubeola la nou-nascuti

Un copil nascut cu defecte congenitale care sugereaza infectia cu rubeola, va fi examinat imediat pentru a se determina daca rubeola a fost cauza. Diagnosticul se pune la nou-nascut prin examinarea fizica si
istoricul medical al mamei, inclusiv ingrijirea prenatala. Daca se pune diagnosticul de sindrom rubeolic congenital, se previne transmiterea bolii si la ceilalti copii din spital.

In unele tari se testeaza toti nou-nascutii pentru defecte de auz, cel mai frecvent defect care se asociaza rubeolei. Daca se identifica acest defect se vor face mai multe investigatii, pentru a se cunoaste daca este PAGINA : ¾ vorba de rubeola. Acest lucru este de ajutor medicilor, daca este nevoie sa caute si alte defecte congenitale si semne de rubeola congenitala la copil.

Tratament medical pentru rubeola

Tratamentul rubeolei se bazeaza pe tratarea simptomelor specifice, cum ar fi consum crescut de lichide pentru a se preveni deshidratarea si de asemenea se recomanda repausul. Acetaminofenul (paracetamol) se poate administra la copiii sau adultii care prezinta febra. Nu se administreaza aspirina nici unui bolnav cu varsta mai mica de 20 de ani datorita corelatiei dintre aceasta si sindromul Reye.

Daca copilul se naste cu rubeola, se iau masuri de izolare a copilului fata de alte persoane susceptibile la boala. Se va tine copilul la domiciliu minim 7 zile de la debutul rash-ului, se va face o igiena adecvata si o imbaiere cu grija. Acestea fiind cele mai importante mijloace de controlare a bolii.

Se vor lua masuri suplimentare fata de femeile insarcinate. Femeile insarcinate care lucreaza cu copii, vor minimaliza contactul direct cu acestia, evitand expunerea la saliva sau puparea copiilor pe gura. Un copil nascut cu rubeola este contagios timp de un an.

Tratamentul pentru gravide

Femeile care vor sa devina gravide si care sunt nesigure de imunizarea lor la rubeola, se vor vaccina cu cel putin o luna inainte de sarcina. Chiar daca se face imunizarea in primul trimestru de sarcina, riscul la fat este destul de scazut. Cel mai important lucru este ingrijirea prenatala.

Femeile gravide si susceptibile la boala (neimunizate), trebuie sa se adreseze medicului specialist. Se va recomanda administrarea unei injectii cu imunoglobuline (Ig) daca a existat expunerea la virus.

Imunoglobulinele nu previn infectia rubeolica, dar pot diminua simptomele de rubeola si poate sa scada riscul de defecte la fat. In orice caz, imunoglobulinele nu elimina riscul de aparitie al unui defect
congenital datorat sindromului de rubeola congenitala; au existat cazuri de aparitie a sindromului de
rubeola congenitala la copiii nascuti din mame la care s-au administrat imunoglobuline.

Femeile gravide nu sunt imunizate cu virus activ (viu), administrat sub forma obisnuita de vaccin MMR.
Femeile gravide care au fost infectate cu virusul rubeolic in primul trimestru de sarcina, se vor adresa
medicului specialist pentru a se examina riscul de aparitie a sindromului rubeolic congenital si ce optiuni au la dispozitie.

Pot sa apara probleme la fat datorita infectarii mamei in timpul primului trimestru de sarcina cu virus
rubeolic. Tratamentul variaza in functie de caz si daca exista sau nu defecte la fat.

Cum prevenim infectia cu virusul rubeolic?

Exista imunizarea pentru evitarea aparitiei rubeolei. Se administreaza in combinatie un vaccin pentru
pojar, oreion si rubeola, sub forma unei singure administrari numit MMR. Exista doua doze de vaccin
care este injectat la distanta de cel putin 4 saptamani. Prima doza se administreaza la varsta de 12-15
saptamani si cea de-a doua la varsta de 4-6 ani si nu mai tarziu de 11-12 ani.

Se adminstreaza vaccinul MMR la adolescenti si adulti in situatiile urmatoare:

-persoanele nascute dupa 1956 care nu au fost vaccinate cu vaccinul MMR
-la cadrele medicale
-la studentii sau persoanele care circula international si care nu au dovezi de imunizare sau o imunitate pentru rubeola.

La femeile care doresc sa devina insarcinate si nu sunt sigure daca sunt imunizate pentru rubeola, se vor face teste de sange pentru a se determina imunitatea sau susceptibilitatea la boala. Daca nu exista imunizarea, se va administra vaccinul si se va astepta cel putin o luna inainte de conceptia unui copil.

Chiar daca exista imunizare in timpul primei perioade a sarcinii, riscul pentru fat este destul de scazut.
Cel mai important lucru este ingrijirea prenatala.

Multi parinti sunt ingrijorati daca vaccinul MMR poate cauza autism. Studii efectuate in Europa, Canada sau Statele Unite au aratat ca nu exista nici o legatura intre vaccinul MMR si autism.

In cazul aparitiei episoadelor epidemice, este importanta izolarea cazurilor confirmate la domiciliu,
profilaxia contactilor, evitarea contactului cu persoanelor suspecte sau confirmate ca avand boala.

Masurile de igiena individuala (spalarea cat mai des a mainilor cu apa si sapun) dar si igienizarea spatiilor in comunitati (spatiile de luat masa, birouri, Sali de clasa etc) este obligatorie pentru evitarea aparitiei de cazuri noi.

Informatiile v-au fost oferite de centrul Medical Medsana


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri