22 Noiembrie 2013 publicat în Sarcina 16 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata oricarei femei, de aceea trebuie tratata asa cum se cuvine, acordandu-i-se o mare importanta. Pentru a va asigura ca totul este in ordine cu voi si cu bebelusul vostru, este necesar sa faceti o serie de teste. Specialistul Kidz va vine in ajutor cu o multime de informatii utile despre testele pe care ar fi bine sa le efectuati pe parcursul sarcinii.

Triplul test are valori orientative si, in cazul in care se detecteaza suspiciuni cu privire la una dintre anomaliile pe care le-ar putea avea fatul, se recomanda efectuarea unei amniocenteze.

Amniocenteza

Amniocenteza este un test care se face in timpul sarcinii, intre saptamanile 16 – 20, pentru a determina daca bebelusul are anumite infectii, malformatii sau alte anomalii genetice. Testul este invaziv si implica un risc mic de pierdere a sarcinii, avand o precizie de 99%, spre deosebire de triplul test care este orientativ.

In cursul interventiei, se introduce un ac lung si subtire in abdomenul gravidei pana in uter, sub permanent control ecografic si, cu ajutorul unei seringi, se extrage o cantitate mica de lichid amniotic, care apoi este trimis la analize, in laboratorul genetic, urmand ca rezultatele sa soseasca in maximum 14 zile. In care bebelusul ar putea avea probleme, veti beneficia de consiliere genetica pentru a primi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a sti pe mai departe ce este de facut.

Testul de Rh

Testul de Rh este unul dintre primele teste care trebuie efectuate pentru stabilirea starii de sanatate a bebelusului. Testul de Rh se face odata cu stabilirea grupei de sange si acesta poate fi pozitiv sau negativ. In cazul in care Rh-ul este negativ, monitorizarea sarcinii trebuie sa se faca indeaproape, deoarece exista riscul ca bebelusul sa aiba unele complicatii – de la anemie pana la retard psihic si motor.

Prin Rh negativ se intelege ca o mama poate transfuza accidental sange copilului, ceea ce inseamna ca organismul mamei va produce anticorpi anti-Rh, care au rolul de a distruge orice hematie purtatoare de Rh pozitiv. Acesti anticorpi pot ajunge in circulatia fatului si distruge globulele rosii ale acestuia, moment in care transportul de oxigen la nivelul organelor copilului scade, fapt ce poate produce moartea fatului daca este afectat prea tare. Cea mai simpla metoda pentru a rezolva problema incompatibilitatii de Rh este vaccinarea.

Va recomandam sa cititi si:

Despre amniocenteza

Triplu test in sarcina - descriere si interpretari

Testarea prenatala pentru sindromul Down

Triplul test pentru femei

Anomalii care pot fi depistate inainte de sarcina

Foto insarcinata la doctor@Shutterstock.com


Aboneaza-te la
NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri