Sperma barbatilor obezi este mai putin bogata in spermatozoizi, iar acest aspect are un impact direct asupra fertilitatii lor, potrivit unui studiu francez ce a fost prezentat la Stockholm, luni, in cadrul unui congres organizat de European Society of Human Reproduction (ESHRE).

Studiul a fost realizat la sfarsitul anului 2010, pe un esantion de 1.940 de persoane, de o echipa condusa de medicul Paul Cohen-Bacrie, directorul stiintific al laboratorului de biologie medicala Eylau-Unilabs din Paris.

Este vorba de "cel mai vast studiu realizat vreodata" pe aceasta tema, afirma expertii de la Unilabs, un grup ce cuprinde laboratoare din 12 tari europene, infiintat in Elvetia, relateaza MEDIAFAX.

"Greutatea in exces antreneaza o modificare a parametrilor spermei, probabil din cauza unui dezechilibru hormonal, care are ca rezultat un deficit in numar, mobilitate si vitalitate (a spermatozoizilor, n.r.), ceea ce antreneaza scaderea sanselor de fecundare", a declarat medicul Cohen-Bacrie.

Cercetatorii au analizat volumul spermei, pH-ul ei, concentratia de spermatozoizi dintr-un mililitru de sperma, numarul lor total, mobilitatea lor, vitalitatea lor, procentul de forme atipice etc. Coeficienti de corelatie au fost stabiliti intre acesti parametri si indicele de masa corporala (IMC) - care defineste corpolenta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei De ce este periculos zahărul?

Persoanele care au un IMC (raportul dintre greutate si patratul inaltimii) mai mic de 18 sunt considerate slabe, cele cu un IMC cuprins intre 18 si 25 sunt considerate ca avand o greutate normal, cele cu un IMC cuprins in intervalul 25,1 - 30 sunt supraponderale, iar obezitatea incepe atunci cand IMC-ul depaseste valoarea 30.

Cu cat persoanele au mai multe kilograme in exces, cu atat calitatea spermei lor scade, in special concentratia si numarul total al spermatozoizilor.

Astfel, concentratia de spermatozoizi scade cu 10% la persoanele supraponderale in comparatie cu cele cu greutate normala si cu 20% la persoanele obeze. Tot la aceste persoane, mobilitatea spermatozoizilor scade cu 10%.

Numarul total al spermatozoizilor - intre 184 si 194 de milioane pe mililitru la persoanele cu o greutate normala - scade la 164-186 de milioane la persoanele supraponderale si la 135-157 de milioane la persoanele obeze. Procentul persoanelor suferind de o absenta totala de spermatozoizi (azoospermie) creste de la 1% pentru persoanele cu greutate normala la 3,6% la persoanele obeze.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri